Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

St. Vincentius Ziekenhuis ook slachtoffer bekoelde relatie tussen Suriname en Nederland

20/07/2013

PARAMARIBO – Hij popelde om het gebouw binnen te komen en dus overwoog minister Michel Blokland van Volksgezondheid het lint dat toegang gaf tot het gerenoveerd gebouw van het Sint Vincentius te scheuren. “Of zullen we de deur intrappen”, grapte hij verder naar de zaakgelastigde ad interim van de Nederlandse Ambassade, Ernst Noorman. In verband met het 97- jarig bestaan van de ziekeninstelling is het monumentaal gebouw gisteren formeel in gebruik genomen.

“Het is prachtig om te zien”, zegt zuster Lidewijde van Doorn terwijl zij trots kijkt naar het gerenoveerd gebouw. De Nederlandse behoort tot de congregatie van Zusters van Liefde, oprichters van het ziekenhuis. De zorg voor patiënten werd eerst door nonnen verricht.  Volgens algemeen directeur Manodj Hindori, heeft het ziekenhuis grote ontwikkelingen meegemaakt. “Het SVZ is niet meer weg te denken uit de maatschappij.”

Financieel plaatje

De totale renovatie heeft een prijskaartje van 2,3 miljoen euro. Er moet volgens projectmanager Humphrey Pinas nog tachtigduizend euro gestort worden. Dit bedrag is door de politieke oneffenheden tussen Nederland en Suriname bevroren.

De aangenomen Amnestiewet vorig jaar en de opschorting van het Decemberproces zijn redenen waarom Nederland de fondsen naar Suriname heeft stopgezet. Noorman omschrijft de situatie als onzeker.

Mocht er voor eind dit jaar geen duidelijkheid zijn in deze kwestie, dan is de ziekeninstelling genoodzaakt andere fondsen te zoeken voor het betalen van de overige kosten. Pinas schetst de situatie: “Het resterend bedrag is voor onderhoud. Met de aannemers is een contract getekend waarbij 5 procent van de aanneemsom pas na de tweede oplevering van het gebouw uitbetaald wordt als zij hun werk naar volle tevredenheid hebben uitgevoerd. Dit is tot nu toe wel het geval.” De tweede oplevering is over vier maanden. Pinas hoopt in de tussentijd met de Surinaamse regering een oplossing te vinden om de aannemers te kunnen betalen.

Uitbreiding

In het historische pand dat ook valt onder het Nationaal erfgoed van Suriname, zijn er meer faciliteiten dag behandeling ondergebracht zoals endoscopie, fysiotherapie en EEG (Elektro-encefalografie…red.) Het uitbreiden van de medische diensten geniet topprioriteit bij de instelling omdat er een toenemende vraag vanuit de gemeenschap is naar meer specialistische behandeling, zegt Hindori. De nieuwe klassenafdeling bevindt zich op de eerste verdieping en bevat vier superklasse kamers. In september komt de eerste CT-scan van het ziekenhuis waarna de Spoedeisende hulp de maand daarop geopend wordt.-.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top