Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

St. Maarten: BOB-wet is intensief

10 JULI 2013

Willemstad – De uitvoering van de Wet Bijzondere Opsporingsbevoegdheid (BOB) en het werken met de nieuwe bevelen en vorderingen op Sint Maarten, is in de eerste fase bijzonder tijdsintensief geweest. Dat staat in het jaarverslag 2012 van het Openbaar Ministerie (OM) Sint Maarten. Het Curaçaose jaarverslag noemt de BOB wet nog niet. Volgens woord voerder Norman Serphos komt dit omdat de wet hier pas eind 2012 van kracht werd en Sint Maarten er sinds 31 augustus 2012 ervaring mee heeft. ,,Wij kunnen van de kinderziektes en ervaringen op Sint Maarten leren”, aldus Serphos.

Het OM op Sint Maarten stelt vast: ,,Nu al kan gezegd worden dat het OM en de politie het een enorme geruststelling vinden dat gewerkt kan worden met een goed instrumentarium dat ook een wettelijke basis heeft. Discussies over de legaliteit van de inzet van opsporingsmiddelen zullen, naar mag worden aangenomen, tot het verleden behoren.”

Sinds de inwerkingtreding van de Wet BOB werden in de periode september tot en met december op Sint Maarten de volgende opsporingsmiddelen ingezet: 95 bevelen tot telefoon taps werden afgegeven, 120 bevelen tot het verkrijgen van historische printgegevens, 37 vorderingen tot het verstrekken van camerabeelden, 43 vorderingen voor het opvragen van overige gegevens (waaronder bankgegevens), 18 bevelen voor plan matige observatie en 1 bevel tot een inbeslagname.

,,Het maken van de vorderingen en bevelen blijkt erg tijdrovend. Daarmee werd tevens een aanslag gedaan op de beperkte beschikbare capaciteit voor het beoordelen van zaken. Door de ze ervaringen is de noodzaak ge bleken van het aantrekken van een speciale BOB-medewerker. In 2013 zal de vacature voor zo’n medewerker moeten worden opengesteld”, zo noteert het OM.

Bron: Antilliaans Dagblad, Curacao

Share this page:
« Back
Back to Top