Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

S&P wederom positief over Aruba voor 2012

11 JUNI 2012

ORANJESTAD – Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s voorziet een stabiele economische ontwikkeling voor Aruba. Vrijdag werd bekend dat de recent uitgevoerde analyse wederom een rating van A/A-2 heeft opgeleverd.

AD 11.06.12 II

 

ZATERDAG, 09 JUNI 2012

ORANJESTAD — Aruba behoudt, ondanks de sluiting van Valero, haar rating van A-/A-2 met een stabiel vooruitzicht van ratingbureau Standard & Poor’s (S&P). Premier Mike Eman (AVP) maakte dit gisteren bekend, samen met Financiën-minister Mike de Meza (AVP) en Economische Zaken-minister Michelle Winklaar (AVP). S&P gaat uit van een snelle heropening van de raffinaderij.

Naar aanleiding van de recente sluiting van de raffinaderij besloot S&P om alsnog een tussenevaluatie uit te voeren van de economische situatie van het eiland. Op basis van die evaluatie besloot lS&P om de rating vooralsnog ongewijzigd te laten. Reden voor de regering om de vlag uit te hangen. “Dit is heel uitzonderlijk, gezien het feit dat veel andere landen in de regio, maar ook grote landen als de Verenigde Staten en Frankrijk, met tegenvallende ratings te maken hebben. Het geeft er blijk van dat Aruba met haar economische beleid op de goede weg is”, aldus premier Eman.

S&P geeft redenen voor het ongewijzigd laten van de rating. Zoals dat de Arubaanse economie snel is hersteld na de recessie van 2009 en 2010, met een economische groei van bijna 9 procent vorig jaar. Aruba is volgens S&P nog altijd een ‘welvarende economie’ met een per capita inkomen van ongeveer 25.000 dollar en een stabiele democratie.

Raffinaderij
De sluiting van de raffinaderij zou een klap betekenen voor de liquiditeit, de werkgelegenheid en de plannen van de regering om in 2014 – een jaar later dan aanvankelijk de bedoeling was – haar financieringstekort naar 3 procent van het BBP te verlagen. S&P verwacht dat een heropening van de raffinaderij, gunstige economische vooruitzichten en het blijven doorvoeren van fiscale aanpassingen leidt tot een verlaging van de staatsschuld naar onder de 50 procent-grens van het bruto binnenlands product. Mocht de heropening van de raffinaderij enkele maanden langer op zich laten wachten, dan gaat S&P er vanuit dat de regering maatregelen neemt om ‘fiscaal afglijden’ te voorkomen. Mocht de economische groei vertragen of de staatsschuld groeien omdat de raffinaderij niet heropent, dan kan de rating lager uitvallen. De rating kan echter verder omhoog als een heropening van de raffinaderij leidt tot een beter dan verwachte GDP-groei en een sneller dan verwachte aflossing van de staatsschuld.

Overname raffinaderij mogelijk deze maand nog
Een overname van de raffinaderij door het Chinese staatsoliebedrijf PetroChina zou medio deze maand beklonken kunnen worden, zeggen premier Eman en minister De Meza. Valero en PetroChina zijn het in ieder geval eens over een prijs en de regering en PetroChina hebben een Memorandum of Understanding (MOU) ondertekend. “Maar er kan nog van alles gebeuren. Pas wanneer de handtekeningen er staan, kunnen we zeggen dat er sprake is van een overname”, aldus de premier.

Aruba behield vorig jaar november ook al de rating van A-/A-2, alleen werd toen het economische vooruitzicht aangepast van negatief naar positief. Reden hiervoor waren hervormingen van pensioenfonds Apfa en ziektekostenverzekeraar AZV. S&P spoorde de regering ook aan om hervormingen te blijven doorvoeren.

Share this page:
« Back
Back to Top