Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

S&P verlaagt outlook Land Aruba

ZATERDAG, 25 AUGUSTUS 2012

ORANJESTAD — Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) heeft de lange termijn verwachting (outlook) van het Land Aruba verlaagd van stabiel naar negatief. De rating A-/A-2 wordt vooralsnog gehandhaafd, maar de verlaging van de verwachting weerspiegelt wel de mogelijkheid dat het beoordelingsbureau ook de rating kan verlagen, zo laat het bedrijf weten.

Het beoordelingsbureau gaat over tot verlaging vanwege ‘het onverwacht uitblijven van de verkoop en heropening van de olieraffinaderij Valero in San Nicolas’. “Het langdurig dichtblijven van de raffinaderij kan de Arubaanse economie verzwakken”, stelt S&P. De kredietbeoordelaar waarschuwt voor de mogelijkheid dat de regering het begrotingstekort in 2014 niet kan terugbrengen naar 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Naar verwachting van S&P komt het tekort dit jaar uit op 6,8 procent. Zelfs als de raffinaderij in oktober open gaat, verwacht het kredietbureau dit jaar krimp van de Arubaanse economie.

Valero sloot de raffinaderij eind maart. De olieraffinaderij zorgt voor ongeveer 5 procent van de werkgelegenheid op het eiland, zo stelt S&P. “Het is de grootste private werkgever.” Overigens zijn de vaste werknemers van de raffinaderij, in afwachting van de verkoop, gewoon in dienst gebleven. Momenteel is de moedermaatschappij in onderhandeling met PetroChina voor de overname van de raffinaderij. “We hebben begrepen dat de onderhandelingen in een vergevorderd stadium zijn, maar dat het onduidelijk is wanneer de daadwerkelijke overdracht plaatsvindt”, aldus het kredietbureau. “Het opschorten van de activiteiten van de olieraffinaderij heeft langer geduurd dan we hadden verwacht. Hiermee wordt het risico op grotere tekorten en budgettaire problemen in de komende twee jaar vergroot.” Wel geeft S&P toe dat de groei van toerisme-inkomsten en het stimuleren van de economische activiteit door regeringsinvesteringen, de grootste ‘klap’ hebben opgevangen.

Premier Mike Eman en Financiën-minister Mike de Meza (AVP) maakten dit nieuws gistermiddag in een haastig bijeengeroepen persconferentie bekend. De premier benadrukt dat de outlook ook weer stabiel kan worden als de onderhandelingen tussen Valero en PetroChina op korte termijn positief worden afgerond. Ook onderstreept de minister-president het feit dat de rating gelijk is gebleven en dat S&P zegt dat de groei van toerisme-inkomsten dit jaar tot nu toe grotendeels de economische impact van de tijdelijke sluiting van de raffinaderij heeft opgevangen. “Als alle andere factoren niet zo positief waren geweest, dan hadden we zeker een uitdaging gehad om de rating van ons land te behouden.”

Begin juni liet S&P nog weten de kredietrating voor Aruba, ondanks de sluiting van de raffinaderij, voorlopig niet te verlagen. S&P ging hierbij wel uit van een snelle heropening van de raffinaderij.

Share this page:
« Back
Back to Top