Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Ruim 60 politie-inspecteurs krijgen nieuwe functie in Suriname

25/09/2013

Paramaribo – Ongeveer zestig politie-inspecteurs worden volgende maand overgeplaatst naar een andere afdeling. Inspecteurs die goed beoordeeld zijn worden in leidinggevende posities op zwaardere afdelingen geplaatst. Slecht beoordeelde officieren moeten genoegen nemen met een ondergeschikte functie. Niet alle inspecteurs zijn het eens met hun mutatie. Sommigen hebben hun gehele carrière op dezelfde afdeling gewerkt en worden ineens overgeplaatst naar een totaal nieuwe omgeving. De mutatie heeft volgens korpschef Humphrey Tjin Liep Shie voor zowel de organisatie als de politieman alleen positieve gevolgen. Bovendien heeft regelmatige mutatie een wettelijke basis.

Potentie

De korpschef wijst erop dat de ‘goede’ inspecteurs zich ook op grotere afdelingen moeten bewijzen. “Zij moeten de vuurdoop ondergaan.” Hij gelooft dat een aantal van hen de potentie heeft om door te groeien tot hoofdinspecteur, maar de benodigde vaardigheden ontbreekt. Binnen de komende twee jaar gaat tachtig procent van de huidige hoofdinspecteurs met pensioen. Tjin Liep Shie maakt zich zorgen hierover, omdat er veel te weinig gekwalificeerde inspecteurs zijn die binnenkort in deze functie benoemd kunnen worden. De ‘slechte’ inspecteurs krijgen met de mutatie een kans om zich opnieuw te bewijzen en vervolgens ook door te groeien binnen het korps.

Efficiënt

Bovendien kunnen de vele officieren binnen het korps veel efficiënter worden ingezet. Tjin Liep Shie vindt dat het nog te vaak voorkomt dat er op kleine afdelingen onnodig veel hoge politiefunctionarissen werkzaam zijn. Dit komt door het jarenlange ‘ke pôti-beleid’ van de korpsleiding in het verleden. Functionarissen zijn ‘automatisch bevorderd’ zonder dat zij over de nodige kwaliteiten beschikken. Hierdoor zijn er politieambtenaren met hele hoge rangen die in lage functies dienen. De politiebaas wil af van deze situatie. “Als je die dingen op je schouders draagt, dan moet je de verantwoordelijkheid dragen”, stelt hij.

Tjin Liep Shie benadrukt dat deze mutaties geen politieke achtergrond hebben, maar dat de minister van Justitie en politie, Edward Belfort, wel achter dit beleid staat. Dit is volgens hem een initiatief van de korpsleiding.-

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top