Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Roep om grondig onderzoek naar loterijen ivm belastingontduiking in Suriname

27/09/2013

Paramaribo – Er zijn indicaties dat niet alle loterijbedrijven de juiste bedragen aan belastingen afdragen aan de staatskas. De roep om een grondig onderzoek door de overheid klinkt daarom steeds luider.Parlementariër en belastinginspecteur Ronny Asabina klinkt duidelijk: “De regering moet concrete en effectieve stappen nemen om ontduiking van belasting rond loterij- en kansspelen tegen te gaan. De Staat kan veel meer inkomsten halen uit deze sector. Mijn gevoel is dat de Staat minstens dertig procent aan belastingen misloopt.” Het assembleelid reageert schriftelijk opvragen van de Ware Tijd.

Te hard

De belastinginspecteur verwijst naar de SRD 20 miljoen aan belastingen waar de regering op mikt uit de loterijbranche. De directeur van de Canadian Banknote Suriname(CBS), Hubert Kock, die ‘lotto’ onder meer uitgeeft, is het eens met Asabina dat vooral in de loterijbusiness er iets hapert. Onlangs plaatste een CBS-topper een advertentie in de media om aandacht te vragen voor misstanden in deze branche.

Het gaat vooral om de wijze waarop er links en rechts wordt “geslingerd” met hoge jackpotten. “De Surinamer koopt loten vooral wanneer jackpots hoog zijn”, stelt hij. Maar precies daar wringt de schoen. Kock plaatst vraagtekens bij de wijze waarop hoofdprijzen worden opgeschroefd. Hij vindt dat het allemaal “te hard gaat”.

De wet schrijft volgens Kock voor dat er bij elke verkoopronde van loten, twintig procent belasting wordt betaald. “Dit betekent dat als er een megajackpot ontstaat van SRD 700.000 in twaalf weken, het vrijwel zeker is dat er evenveel aan belastingen moet worden betaald door de uitgever van het spel”, legt de lottodirecteur uit. Volgens hem moet er een onderzoek komen naar spelen die zich wel en niet hieraan houden. Hij vermoedt dat de wet niet naar de letter wordt nageleefd als rekening wordt gehouden met de vele megajackpots die de laatste tijden worden uitgegeven. Op zich zou dat geen probleem hoeven te zijn als de regering daar toestemming voor geeft. “Maar dan moet er sprake zijn van eerlijke concurrentie. Wij hebben geen bezwaar tegen concurrentie, maar dezelfde regels moeten voor alle partijen gelden”, bepleit hij.

Schade

2013 is in de optiek van de CBS-directeur een dieptepunt geweest voor het loterijwezen in het land. De activiteiten van twee bedrijven, met name Snak en Straatcode Loterij, zijn stopgezet. Als gevolg hiervanzijn aanhoudingen verricht op verdenking van corruptie. “Dit schaadt het imago van de branche. Dit jaar was rommelig en er moet rust komen. Als één SRD wordt ingezet moet er geen zorg zijn over de uitbetaling of als er voor de gek wordt gehouden”, zegt Kock. Zijn organisatie heeft in tien jaar een slordige SRD 250 miljoen aan belastingen afgedragen aan de Staatskas. Het zou volgens Kock goed zijn als er duidelijkheid komt in hoe de overige bedrijven ervoor staan op dit gebied.-.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top