Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Rijksministerraad in Nederland: Aruba mag weer in buitenland lenen

ZATERDAG, 29 JUNI 2013

ORANJESTAD — De Rijksministerraad heeft gisteren besloten dat Aruba weer in het buitenland mag lenen. Het gaat om ruim 400 miljoen florin. Dat geld is nodig om het overheidstekort van dit jaar te dekken en vanwege aflopende leningen.

In de begroting van 2013 had de regering hiervoor een bedrag van 487 miljoen florin opgenomen. 53 procent van dat bedrag is nodig voor leningen die zijn afgelopen. Een deel van dat bedrag leent de overheid op de binnenlandse kapitaalmarkt.Amigoe kreeg gisteren te horen dat voor een bedrag van 433 miljoen florin op de buitenlandse -Zwitserse- markt geleend gaat worden. Dit tegen een rente van 4,6 procent en naar verwachting ‘nog lager’. Vandaag meldt de regering in een persbericht dat de Arubaanse regering goedkeuring heeft van de Rijksministerraad om 240 miljoen dollar in het buitenland te lenen en dat tegen een rente van 4,6125 procent gaat doen.

Goedkoop lenen

Daaruit blijkt ook dat Financiën-minister Mike de Meza (AVP) al een week in Zwitserland (Geneve en Zurich) is voor gesprekken met de banken Credit Suisse en UBS. Volgens de minister waren de Zwitserse investeerders ‘onder de indruk’ van hoe het kabinet-Eman de financieel-economische crisis te lijf gaat. En dat er vooral ‘veel bewondering’ was voor de maatregelen die zijn genomen via het overleg met de sociale partners in de Sociaal Dialoog alsook de duurzame koers die Aruba vaart. En ook het plan voor ontwikkeling van een nieuwe kenniseconomie, zegt de minister, had indruk gemaakt. Het is daarom dat Aruba nu, net als vorig jaar en toen tegen een flink lagere rente (van 6,5 naar 4,6 procent), weer goedkoop kan lenen.

Van de lening wordt 1 procent aan operationele kosten mee betaald, 34 procent gaat op aan rente en 13 procent wordt gestoken in investeringen, zo meldt het persbericht verder. Amigoe heeft bovendien te horen gekregen dat voor de binnenlandse lening al veel interesse is van beleggers, tien keer meer inschrijvingen op de staatsobligaties dan vorig jaar. Het gaat om een bedrag van 45 miljoen florin die de overheid tegen een rente van 5,5 procent wil lenen.

Vertrouwen

Minister De Meza reageert als volgt op de goedkeuring van de Rijksministerraad: “Het is goed om te zien dat men in Nederland vertrouwen heeft in de economische, sociale en vooral financiële stabiliteit van Aruba. Overeenkomsten als het Witte Donderdag-akkoord leiden ertoe dat de rentelasten voor ons land structureel omlaag gaan.” Ook verwijst hij naar de afwaardering onlangs door Standard & Poor’s (S&P). De minister zegt dat dit ‘volledig’ te wijten is aan de sluiting van de olieraffinaderij, ‘zoals ze zelf in hun rapport aangaven’. De kredietbeoordeler wijst echter ook een andere oorzaak aan, namelijk het financiële beleid dat de regering voert. Hoewel de regering ‘moeilijke’ stappen heeft gezet, zegt S&P, door hervormingen uit te voeren in het ziektekosten- en pensioenstelsel, is ook door de aanhoudende financieringstekorten van de overheid, de nationale schuld toegenomen.

Grootste oppositiepartij MEP heeft op de goedkeuring voor de buitenlandse lening afwijzend gereageerd. Verkiezingskandidaat Marlon Werleman stelt dat Aruba een stap dichterbij is om onder financieel toezicht te worden geplaatst. Dat de Rijksministerraad de lening heeft goedgekeurd, is slechts een ‘formaliteit’, want Nederland zelf leent Aruba niets omdat ‘het vertrouwen heeft verloren in de kredietwaardigheid van de Arubaanse regering’, aldus Werleman.

Bron: Amigoe, Aruba

Share this page:
« Back
Back to Top