Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Driekwart Surinaamse senioren geregistreerd bij Nationaal Zorgstelsel

26/09/2013

Paramaribo – Van de 130.000 bejaarden in Suriname heeft ruim driekwart zich al laten registreren voor het Nationaal Zorgstelsel (NZS) van de overheid. De massale registratie heeft er ook voor gezorgd dat de uitgaven van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) voor on- en minvermogen kaarten met 40 procent is gedaald. De gunningscommissie juicht de ontwikkeling toe. Nu wordt er hard aan gewerkt om de resterende groep zover te krijgen zich aan te melden. “De mensen twijfelen nog om te komen. Sommigen zijn al voor het jaar verzekerd en willen die premie uitzitten. We werken er hard aan, want de deadline voor de uitvoering is januari volgend jaar”, legt commissielid Henny Staphorst in gesprek met de Ware Tijd uit.

Hij hield gisteren een presentatie over het NZS tijdens een symposium in verband met de Internationale Dag voor Oudere Personen. De activiteit is gehouden door de Vereniging van Particuliere Sociale Instellingen. Na zijn presentatie waren de aanwezige ouderen in de gelegenheid om vragen te stellen. Uit de vragen bleek dat er bij de belanghebbenden nog onduidelijkheden zijn over het NZS. Zo was onduidelijk hoe standvastig de nieuwe verzekering zal zijn.

“Hoe weten we dat dit alles niet in elkaar zal zakken straks?”, vroeg men zich af. Voor anderen was het niet duidelijk of zij dezelfde dekking zouden hebben die zij nu genieten door een particuliere verzekering.

Staphorst verzekerde hen dat het zorgstelsel alle nodige dekking biedt voor kinderen tussen 0 en 16 jaar en de zestigplussers.

De commissie wacht nu op uitvoering van de wetgeving rond het NZS. Die is de Raad van Ministers al gepasseerd en moet nog in De Nationale Assemblee behandeld worden. Het commissielid heeft nog geen zicht op hoe snel de behandeling in het parlement zal plaatsvinden. “Na het reces begint de begrotingsbehandeling en we weten niet hoe lang die zal duren.”.-.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top