Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Resistente malariamug gevaar voor Caribische regio

14/08/2013

Paramaribo – ‘Não!’ (Nee!), staat er bij een plaatje van een goudzoeker die ligt te slapen in een hangmat zonder klamboe. ‘Sim!’ (Ja!), bij plaatjes van een porknokker die een klamboe over zijn hangmat drapeert. Het blaadje is voorlichtingsmateriaal waarmee het Bureau Openbare Gezondheidszorg de informele goudsector probeert te bereiken.

Negentig procent van de malariabesmettingen komt namelijk in deze sector voor. Er dreigt nog een gevaar: het voornaamste medicijn tegen malaria, artemisinin, wordt steeds minder effectief. Het virus begint resistent te raken tegen het middel. Gisteren werd in Paramaribo een regionaal congres over het probleem geopend.

De resistentie werd voor het eerst geconstateerd in het Mekong-gebied in Zuidoost-Azië, maar is inmiddels ook in Suriname aangetoond. “Het gevaar is dat onze aandacht verslapt en er meer malaria komt, die we niet kunnen behandelen”, zegt internist Stephen Vreden van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

Risico

Er zijn geen nieuwe medicijnen die een oplossing kunnen bieden. Vreden: “Elk medicijn gaat ooit falen. Deze groep zijn de laatste medicijnen die we hebben. Het risico bestaat dat er tienduizenden gevallen bijkomen, ook in de dorpsgemeenschappen in het binnenland.

Malaria heeft de afgelopen jaren een enorme afname doorgemaakt in Suriname, maar is nog verre van uitgeroeid. De dorpen in het binnenland zijn vrij van de ziekte, maar in de goudvelden komt hij nog veel voor. “Goudzoekers bewegen zich veel van plaats naar plaats, ook over de grenzen heen, wat het moeilijk maakt om ze te controleren”, legt Vreden uit.

Uitroeiing

Het is volgens hem een uitdaging om malaria onder deze groep onder controle te houden. Internationale samenwerking is daarbij noodzakelijk. “De boodschap is: we moeten naar totale uitroeiing, en dat lukt één land niet”, is Vreden stellig.

Suriname traint mensen die in de goudsector werkzaam zijn om malaria vast te stellen en te behandelen, omdat het moeilijk is om permanent gezondheidswerkers in het gebied in te zetten. Vrede zou graag zien dat omringende landen dat voorbeeld volgen.

Dat het medicijn artemisinin steeds minder aanslaat, komt door natuurlijke selectie en onjuist gebruik. In de loop der tijd blijven bacteriën die relatief goed tegen het medicijn kunnen over en worden sterker. Dat wordt in de hand gewerkt doordat patiënten hun kuur niet afmaken. “Bijvoorbeeld omdat ze hun medicijnen voor veel geld op de zwarte markt moeten kopen”, legt Vreden uit. Hij wil daarom patiënten motiveren om hun medicijnen beter te gebruiken. “Daarom moet iedereen het gratis krijgen: we moeten voorkomen dat mensen zuinig gaan doen.”

De beste remedie is preventie: vandaar de oproep in het Portugees om, ook in de goudvelden, toch vooral onder een muskietennet te slapen.-

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top