Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Relatie Suriname-Nederland ontdooit

25/09/2013

Paramaribo – In de diplomatieke betrekkingen tussen Suriname en Nederland komt er steeds meer warmte. De ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen hebben gisteren afgesproken “om diepere aandacht te gaan besteden aan de zaak rond de respectieve diplomatieke vertegenwoordigingen”. Op korte termijn zullen hiertoe stappen ondernomen worden, dat liet minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken gisteravond vanuit New York weten. Hij had daar in de marge van de 68ste algemene vergadering van de Verenigde Naties een onderhoud met zijn Nederlandse ambtgenoot Frans Timmermans.

Het gesprek was het gevolg van de afspraken die aan het begin van het jaar tijdens de Celac- staatshoofdenvergadering in Chili zijn gemaakt. Beide bewindslieden waren vergezeld van hun adviseurs. Van Surinaamse zijde hebben de ambassadeurs Arnold Halfhide, Michel Kerpens en Henry Mac Donald aangezeten.

Het gesprek concentreerde zich rond de mogelijkheid van verbetering van de betrekkingen tussen beide landen, die de laatste tijd enige verkoeling vertonen. De twee ministers gaven aan hierin verandering te willen brengen door bestaande knelpunten verder te analyseren en te zoeken naar oplossingen.

Nederland en Suriname onderkennen de positieve relatie tussen elkaars volkeren, alsook de mogelijke betekenis van onder meer het Nederlandse bedrijfsleven in Suriname. Er zijn afspraken gemaakt om verder hieraan de nodige impulsen te geven. De bewindslieden hebben besloten het overleg voort te zetten zodra de gelegenheid daartoe zich voordoet.

Na de verkiezing van Desi Bouterse als president en voor Paramaribo onacceptabele uitspraken van Nederlandse ministers, raakten de betrekkingen tussen Paramaribo en Nederland onderkoeld. De situatie verslechterde verder nadat in april 2012 de Amnestiewet werd aangenomen in De Nationale Assemblee. Deze wet maakt de daders van de Decembermoorden straffeloos. Na dit politiek besluit van het parlement riep Nederland zijn ambassadeur terug. Intussen is Ernst Noorman als vervanger aangewezen, maar de status van ambassadeur is nog niet aan hem verleend. Paramaribo heeft daar geen haast mee.-.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top