Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Regering Aruba nog in onderhandeling met AZV over miljoenenverschil

MAANDAG, 03 JUNI 2013

ORANJESTAD — Volksgezondheid-minister Richard Visser (AVP) heeft nog geen duidelijkheid gegeven over het verschil van bijna 30 miljoen florin tussen het bedrag dat AZV berekent dit jaar nodig te hebben van de overheid en wat de regering zelf denkt kwijt te zijn.

Dit verschil waarbij de regering uitgaat van 115 miljoen florin bijdrage aan de nationale ziektekostenverzekeraar en AZV zelf rekent op 144,4 miljoen florin, was een belangrijk kritiekpunt van de Raad van Advies op de begroting van 2013. Het totale (begrote) tekort waar de regering van uitgaat voor dit jaar, 223 miljoen florin, zou mede hierdoor volgens de Raad hoger moet zijn, namelijk 252 miljoen florin.

De Raad van Advies vroeg de regering dit uit te leggen maar in het officiële antwoord (Nader Rapport) hierop, gaf de regering geen antwoord op die vraag. De vraag is door het parlement opnieuw gesteld (schriftelijk). Daarop antwoordde de minister het volgende op papier: “De regering is met de AZV hierover in beraad.” Tijdens het debat afgelopen week in de Staten lichtte minister Visser toe dat de hoogte van de Landsbijdrage aan de verzekeraar afhangt van de de eindbeslissing over de begroting van het Horacio Oduber Hospitaal en het medisch centrum Imsan in San Nicolas.

Tegen het parlement zei Visser overigens dat Aruba het goed doet in de zin dat de zorgkosten niet uit te hand lopen. Op dit moment is het percentage afgezet tegenover de verdiensten in ons land (GDP ofwel BNP) 11 procent GDP. Met een ‘historisch’ beperkte groei van 4 procent per jaar. Hij zette deze cijfers ook af tegenover die van buurland Curaçao; daar zijn de zorgkosten 16,5 procent GDP met een jaarlijkse groei van 8 -9 procent. “En dan is ook nog de kwaliteit minder dan wat we hier op Aruba hebben.”

Toch geeft de Volksgezondheid-minister ook een waarschuwing. Dat het niet zo door kan gaan. “Het volk moet begrijpen dat het geld dat binnenkomt bij onze AZV zich niet verhoudt met de uitgebreide dienstverlening die AZV biedt. Ik praat dus over het zorgpakket.” Hij zegt dat de overheid ook onderzoek heeft gedaan, dit heeft vergeleken met pakketten in andere landen. En door actief vragen te stellen aan buitenlandse zorgverzekeraars. “We vertellen hoeveel we hier op Aruba in de gezondheidszorg pompen en stellen de vraag: Als verzekeraar zou je dit pakket willen overnemen voor die prijs? En elke maatschappij zegt elke keer weer: no way.” Visser pleit dan ook dat in de komende regeerperiode een Sociaal Dialoog-ronde hierover wordt gehouden. “Om te bepalen hoe we structureel dit probleem gaan oplossen.”

Bron: Amigoe Curaçao

Share this page:
« Back
Back to Top