Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Ouderen niet overal welkom met nieuwe ziektekostenkaart in Suriname

02/08/2013

PARAMARIBO – Specialisten van verschillende ziekenhuizen hebben in de afgelopen dagen geweigerd om patiënten volgens het nieuwe systeem van gratis medische zorg te helpen. “Nadat ik geconfronteerd werd met specialisten in twee ziekenhuizen die weigerden mij te behandelen, ben ik mijn SZF-kaart toch op de valreep gaan verlengen om geholpen te worden”, vertelt de 62-jarige Jule Oord.

“Ik ben teleurgesteld. Mijn huisarts had tegen mij gezegd dat ik mijn SZF-kaart niet hoefde te verlengen.” Ook zijn huisarts zou de informatie hebben bevestigd. Oord ervaring is opmerkelijk, omdat huisartsen onlangs in een bijeenkomst met medici ervan verzekerd werden dat zij patiënten die onder het nieuwe systeem vallen, door kunnen verwijzen voor verdere behandeling.

“Vanuit de Vereniging van Medici in Suriname is er zeker geen standpunt of actie hieromtrent”, verzekert voorzitter Pieter Voigt. Ook Manoj Hindori, directeur van het St. Vincentius Ziekenhuis, tevens voorzitter van de Nationale Ziekenhuis Raad, zegt er niet van op de hoogte te zijn dat specialisten weigeren om patiënten te behandelen die vallen onder het gratis zorgsysteem.

Dit neemt echter niet weg dat er problemen zijn, waarmee het hoogste kader binnen de medische zorg kampt. Vanaf het begin heeft de regering veel kritiek vanuit de sector moeten incasseren over de wijze waarop het systeem is geïntroduceerd. “Dat komt omdat het vrij plotseling is ingevoerd. De zaak is onvoldoende voorbereid en er is niet genoeg voorlichting geweest”, stelt Voigt.

 

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top