Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Ook Suriname lijdt onder wereldwijde trend van Obesitas

foto / Stefano Tull – Met dit nieuwe apparaat kan het vetgehalte van een persoon worden berekend.

04/06/2013

Apotheek Soma:

‘Gezondheid niet vergeten tijdens feestelijke activiteiten’

PARAMARIBO – Terwijl de eetpatronen van generatie op generatie weinig veranderd zijn, is het verrichten van arbeid drastisch gewijzigd. “Je zag echt geen dikke immigranten”, stelt apotheker Vinodh Sewberath Misser. Met het inluiden van verschillende feestactiviteiten, in het bijzonder de Hindostaanse Immigratie, zal men ook moeten denken aan de gezondheid. Apotheek Soma staat voor het eerst op de immigratiebeurs in het Flamboyant Park.

Volgens de medisch specialist heeft het harde werk dat door voorouders werd verricht gemaakt dat men drie keren per dag rijst moest eten.”We eten nu evenveel, maar verbruiken minder energie”, stelt Sewberath Misser. Hoewel Hindostanen tot de risicogroepen behoren om ziekten zoals obesitas te krijgen, benadrukt de deskundige dat het wereldwijd een toenemende trend is dat mensen lijden aan overgewicht.

Trend

“Hindostanen sturen elkaar soms zelf naar Weg naar Zee”, jammert arts Dharma Ramautar die ook aanwezig is. Ze heeft de laatste tijd gemerkt dat gastheren tijdens huwelijken nu meters lange tafels met toetjes klaarzetten. “En dan mogen ze ook nog meenemen”, verbaast de arts zich. Zij vindt het jammer dat mensen niet verantwoordelijk omgaat met hun eigen gezondheid.

Zelfverantwoordelijkheid

Volgens Ramautar begint het allemaal bij het individu. Zij merkt op dat binnen het hindoeïsme controle over je zintuigen een verplichting is. Ondanks de nieuwe trend probeert de arts positief te zijn. Door het blijven voorlichten en mensen bewustmaken van diverse ziektes hoopt zij dat een deel die informatie tot zich neemt. “Obesitas is een sluipende ziekte en pas heel laat komen de symptomen”, zegt ze overtuigend.

Het is nog onduidelijk hoe groot de groep aan overgewichtpatiënten in Suriname is. Sewberath Misser bevestigt dat het ministerie van Volksgezondheid bezig is deze cijfers in kaart te brengen.

Bron: De Ware Tijd,  Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top