Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Ook in Suriname minder doden door aids

20/07/2013

PARAMARIBO – Het einde van de hiv/aidsepidemie is nog niet in zicht, maar de wetenschap is het virus ‘haast’ de baas. Ook de laatste bijgewerkte statistieken van Suriname wijzen hierop. Minder mensen gaan dood aan aids en meer hiv-patiënten maken gebruik van medicatie.

Gingen in 2005 nog 181 dood aan aids, in 2011 is dat aantal teruggelopen tot 105. Werden in 2005 aan 312 personen medicijnen verstrekt, in 2011 zijn 1193 hiv-patiënten in therapie. Volgens Volksgezondheid Libi Communications officer, Lucien Govaard, is dit succes te danken aan de medicijnen die hiv-patiënten de afgelopen jaren krijgen. Ook is het in Suriname mogelijk alle noodzakelijke bloedtesten te doen.

Hierdoor is het gelukt om meetbare vooruitgangen te boeken in de strijd tegen hiv/aids. “We kunnen aantonen of de behandeling wel of niet goed aanslaat. Wat wij hier nog niet zelf kunnen testen, is hiv genotypering.” Deze test wordt onder andere gedaan wanneer wordt vermoed dat iemand met resistent geworden hiv leeft en dus ongevoelig is voor remmers.

Ook over de ontwikkelingen in de afgelopen jaren met betrekking tot het aanbieden van statustesten aan het Surinaamse publiek is het Nationaal Aids Programma (NAP) tevreden.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top