Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Ontwerper nieuw ziekenhuis Curaçao krijgt erkenning

DINSDAG 23 JULI 2013, WILLEMSTAD – Het Nederlandse architectenbureau EGM architecten heeft op 13 juli tijdens het negende Design & Health World Congress de Design & Health International Academy Award 2013 in de wacht gesleept.

Dit is hetzelfde bureau dat kort geleden samen met bouwondernemer Ballast Nedam en de lokale vestiging van OeverZaaijer Lyongo de Curaçaose regering het eindontwerp presenteerde voor een nieuw ziekenhuis voor Curaçao.  Usona had in de tweede helft van 2012 via een internationale Design Build & Maintain (DB&M)-aanbesteding Ballast Nedam uitverkoren voor de bouw van een nieuw algemeen ziekenhuis voor Curaçao. Ballast Nedam nam voor het ontwerp EGM architecten in de arm die aansluiting zocht bij het lokale architectenbureau OeverZaaijer Lyongo. Volgens contractafspraak hebben zij het eindontwerp als uitvloeisel van de internationale aanbesteding in het voorjaar voltooid en vorige maand ingediend bij de opdrachtgever, te weten de regering van Curaçao. Vorige week zaterdag werd tijdens het galadiner van het wereldcongres in de Australische stad Brisbane bekendgemaakt dat het ontwerp van EGM architecten voor het kinderziekenhuis Tony Molleapaza Rojas in de Peruaanse stad Arequipa tot het beste ziekenhuisontwerp ter wereld in de categorie tot 40.000 vierkante meter is uitgeroepen. Als sponsoring had EGM architecten besloten voor de stichting PAZ-Holandesa het kinderziekenhuis te ontwerpen waar kinderen met aangeboren afwijkingen gratis medische hulp en nazorg krijgen om hen uit hun isolement te halen.

Het hospitaal telt veertig bedden, operatiekamers, een polikliniek, een röntgenafdeling, een revalidatieafdeling, een laboratorium, een apotheek, een keuken,een restaurant, een familiehuis en een gastenverblijf. De bouw en inrichting van het ziekenhuis zijn tot stand gekomen door schenkingen van Nederlandse particulieren, fondsen, bedrijven en door ondersteuning van een aantal lokale instellingen. Het ontwerp bestaat uit een serie kleine paviljoens voor verschillende functies. Dit is ingegeven zowel door praktische overwegingen waaronder aardbevingsgevaar, als vanwege het feit dat de kleinschaligheid goed aansluit bij de functies van het kinderziekenhuis. De bestaande hoogteverschillen, gevormd door voormalige landbouwterrassen, zijn geïntegreerd in het plan. Er werd gekozen voor het toepassen van lokale materialen zoals witte lavasteen van de nabijgelegen vulkaan Misti, houten kozijnen,metalen daken en stucwerk. Zo is in Arequipa een kleinschalig en kleurrijk, maar volwaardig ziekenhuis ontstaan met state of the art technieken.  De International Academy for Design and Health is opgericht in 1997 door wetenschappers van het Karolinksa Instituut in Stockholm; een non-profit organisatie gewijd aan de stimulering en toepassing van onderzoek naar de interactie tussen ontwerp, gezondheid, wetenschap en cultuur. De academie biedt een wereldwijd forum voor voortdurende uitwisseling van onderzoeksresultaten tussen wetenschappers, ontwerpers en de industrie. De academie werkt nauw samen met een internationaal netwerk van overheidsorganisaties, vooraanstaande universiteiten en commerciële organisaties om de menselijke gezondheid, het welzijn en de levenskwaliteit te bevorderen door middel van ontwerpen van gezonde omgevingen. Toenemende bewustwording van het belang van gezondheid en welzijn, een grotere vraag naar goed ontworpen ruimten en snelle ontwikkelingen in de medische technologie, afgezet tegen de stijgende kosten voor de gezondheidszorg, klimaatverandering, vergrijzing en armoede maakt interdisciplinaire samenwerking belangrijker dan ooit tevoren.

Bron:  Antilliaans Dagblad

Share this page:
« Back
Back to Top