Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Ondanks advies IMF, stopzetting subsidie water en licht niet aan de orde in Suriname

23/07/2013

PARAMARIBO – De samenleving hoeft zich voorlopig geen zorgen te maken over een eventuele prijsstijging van nutsvoorzieningen. Ondanks de aanhoudende kritiek van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), is de Staat er nog niet aan toe om subsidies af te bouwen.

“De Surinaamse overheid heeft altijd geprobeerd de consument te beschermen. Bij mijn aantreden als minister heb ik opgemerkt dat wij er eerst voor moeten zorgen dat er geen inefficiënties zijn binnen de nutsbedrijven. Pas dan kunnen wij kijken naar de prijzen van de producten”, benadrukt minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen.

Hij reageert hiermee op de zoveelste kritiek van het IMF op de subsidies die de Staat verstrekt aan de Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM) en de Energie Bedrijven Suriname (EBS). Het IMF vindt het hoog tijd om de ‘ondoorzichtige’ financiële steun van de overheid aan de nutsbedrijven geleidelijk stop te zetten.

Vooral stadsbewoners met een goed inkomen profiteren van de lage stroom- en watertarieven, vindt de organisatie. “Het ingewikkelde en ondoorzichtige web van subsidies, grote betalingsachterstanden en ondoelmatige voordeeltarieven zorgen ervoor dat deze bedrijven jaar in jaar uit verlies lijden. Ook wordt het moreel aangetast en blijven investeringen uit”, stelt het IMF in zijn recentste rapport.

Hok wijst erop dat er al wat inspanningen zijn geweest om EBS en SWM efficiënter te laten draaien. “Wij moeten er serieus naar kijken. Maar het is niet de bedoeling om alle kosten, in een keer, op het bord van de consument te gooien”, aldus de bewindsman.-.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top