Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

OM Curaçao behandelt eerste snelrecht zaak

WOENSDAG 5 juni 2013

WILLEMSTAD – Het Gerecht in Eerste Aanleg en het Openbaar Ministerie (OM) hebben gisteren voor het eerst een snelrechtzaak behandeld.

Het snelrecht werd vorig jaar in het leven geroepen onder de naam Hustisia Rapido (HuRa). Het principe is min of meer afgeleid van het snelrecht bij het OM in Nederland. Het is een methode om verdachten snel en efficiënt te straffen voor lichtere vergrijpen zoals bijvoorbeeld winkeldiefstal. Het is volgens het OM de bedoeling om ‘s ochtends de gevangenhouding te behandelen waarna in de middag gedurende een openbare zitting de rechter de snelrechtzaak behandelt. De maximale straf die in deze snelrechtzaken geëist kan worden is een jaar gevangenisstraf. ,,In verband met de korte termijn tussen aanhouding en behandeling ter zitting moet het wel gaan om bewijstechnisch eenvoudige zaken, waarin geen psychiatrische of psychologische rapportage noodzakelijk is”, aldus een woordvoerder van het OM in een uitleg aan de media. Het snelrecht zit nog in een pilot-fase. Om die reden komt jeugd er nog niet voor in aanmerking. Het OM zegt ‘tevreden te zijn met de manier waarop de snelrechtzaak gisteren verliep’. ,,Op korte termijn zullen er nog meer zaken middels snelrecht worden behandeld”, aldus het OM.

Bron:  Antilliaans Dagblad

Share this page:
« Back
Back to Top