Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Officiële afspraken in handboek verloskunde op Aruba

VRIJDAG, 21 JUNI 2013

ORANJESTAD — Het Horacio Oduber Hospitaal (HOH) komt met een handboek voor verloskunde. Het boek is het resultaat van officieel overleg tussen gynaecologen en verloskundigen binnen HOH over de taakverdeling bij problemen rondom de zwangerschap, bevalling en de eerste maanden na de geboorte.

Het handboek is gebaseerd op de Nederlandse gang van zaken, maar aangepast aan Aruba, laat het ziekenhuis via een persbericht weten. In Nederland is de taak van een verloskundige in het proces rondom een zwangerschap van oudsher groter dan in Aruba, waar de gynaecoloog gemiddeld eerder in het proces betrokken wordt. Om deze taakverdeling te verschuiven en te verduidelijken, worden er sinds 2008 op regelmatige basis vergaderingen gepland waar alle drie de gynaecologen binnen HOH, acht verloskundigen en een deel van de kinderartsen met elkaar overleg voeren over een verbetering van de gang van zaken. Deze afspraken zijn in dit handboek opgenomen en gaan over concrete gevallen zoals zwangerschapsvergiftiging, suikerziekte of vroegtijdige weeën. Het handboek is overhandigd aan volksgezondheidsminister Richard Visser (AVP), HOH-directeur Jaime Falconi en is beschikbaar voor alle specialisten binnen het ziekenhuis.

Betrokken gynaecoloog Huisman, inmiddels niet meer werkzaam in het HOH maar op Bonaire, spreekt zijn trots uit over het handboek. Ook zegt hij dankbaar te zijn dat de betrokken specialisten zich sinds 2008 hebben ingezet om tot dit resultaat te komen.

Bron: Amigoe, Aruba

Share this page:
« Back
Back to Top