Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Nog geen vaatchirurg op Curaçao

03-08-2013

CURAÇAO – Er komen voorlopig geen extra vaatchirurgen op Curaçao. Dat verklaart minister Ben Whiteman van Gezondheid, Natuur en Milieu tegenover Radio Hoyer 2. Het is een zaak van het Sint Elisabeth Hospitaal en niet van het ministerie, zegt Whiteman.

Voormalig Inspecteur Gezondheidszorg Jan Huurman luidde eerder al de noodklok omdat er geen vaatchirurgen op Curaçao zijn. Voor zover Whiteman weet, is dat nog steeds zo. Volgens Huurman zouden er gemeten naar bevolkingsgrootte één tot twee vaatchirurgen aan de slag moeten. “De hoeveelheid suikerpatiënten, het grote aantal nierdialyses en de grote en onacceptabele hoeveelheid amputaties zouden Whiteman als arts zorgen moeten baren. Er wordt hier drie-en-een-half keer zoveel geamputeerd als in Nederland”, aldus Huurman begin mei bij zijn afscheid als Inspecteur.

Omayra Leeflang
Ook parlementariër Omayra Leeflang drong begin mei aan op aanstelling van een vaatchirurg. Volgens Leeflang is er op Curaçao extra veel behoefte aan gespecialiseerde zorg op dit gebied. Whiteman vindt dat de algemene chirurgen goed in staat zijn om vaatchirurgie uit te oefenen.

Recrutering
Momenteel is er een Curaçaose vaatchirurg toegelaten tot het eiland. Waarom deze nog niet aan de slag is, blijft onduidelijk. Whiteman zal zich niet actief inzetten voor de recrutering van vaatchirurgen, omdat hij dat een zaak van het Sehos vindt. De minister denkt verder dat als je een vaatchirurg aantrekt en er niet genoeg werk is, de kans bestaat dat hij vastroest of zijn eigen indicaties gaat creëren.

Bron: Versgeperst, Curacao

Share this page:
« Back
Back to Top