As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Nog geen definitieve keuze aannemer voor renovatie Arubaans ziekenhuis

WOENSDAG, 04 SEPTEMBER 2013

ORANJESTAD — Stichting Onroerend Goed Aruba (Soga) heeft nog geen keuze gemaakt tussen de Amerikaanse aannemer Arrellanos en aannemer Bouyques uit Frankrijk. Dat laat directeur Frendsel Giel in een korte reactie aan Amigoe weten. Beide partijen dingen mee voor de renovatie en verbouwing van het Horacio Oduber Hospitaal (HOH).

De door Richard Visser, minister van Volksgezondheid en Sport (AVP), aangekondigde start van de bouw in augustus, is dus niet gehaald. Volgende week donderdag, 12 september, zal onafhankelijk Statenlid Booshi Wever daarover vragen stellen tijdens het ingelaste vragenuurtje. Naast de vertraging, heeft Wever nog een prangende vraag: “Ik ben benieuwd waarom de voorkeur uitgaat naar de Amerikaanse partij terwijl de offerte die deze partij heeft ingestuurd ruim 40 miljoen hoger is dan de offerte die de Franse aannemer heeft ingeleverd”, zegt hij. Dat er sprake is van ‘een voorkeur’, zegt Wever zeker te weten. “De evaluatiecommissie, bestaande uit leden van het infrastructuurteam vanuit de overheid, een vertegenwoordiger van de Arubaanse Investeringsbank (AIB), Soga, de projectleiding van het ziekenhuis en een externe bouwconsultant van BCQS hebben vorige week gestemd. Daaruit is gebleken dat de meerderheid stemt op de Amerikaanse aannemer.”

Statenlid Booshi Wever

Stemmen

Eén lid van de evaluatiecommissie, die liever anoniem blijft, bevestigt dat er een stemronde heeft plaatsgevonden onder de leden van de commissie. “Maar”, zo zegt hij. “De uitkomst hiervan is niet bekend want we mochten elkaars stem niet zien. De uitkomst werd direct doorgestuurd naar Soga.” Ook bedrukt hij dat ‘de uitkomst geen bindend advies is voor Soga maar puur een stem’.

De offertes die de overgebleven partijen Arrellanos en Bouyques eind juli inleverden, bedragen respectievelijk 238 miljoen florin en 214 miljoen florin. Echter is de offerte van Arrellanos exclusief 5 procent onvoorziene kosten terwijl de Franse Bouyques deze kosten in de totaalprijs berekend heeft. “Daarnaast geeft Bouyques aan te kunnen besparen op extra kosten van onder andere de levering van 300 palmbomen waardoor de Franse partij kan zakken met de prijs naar 208 miljoen florin”, beweert parlementariër Wever. Hiermee valt de Franse aannemer binnen het door de regering vastgestelde budget van 212 miljoen florin. Het budget biedt verder 10 procent ruimte naar boven mocht dit noodzakelijk zijn.

Eerder liet een interne projectleider van het HOH al weten dat prijs maar 25 procent deel uitmaakt van de selectiecriteria.“Er spelen nog meer factoren mee, zoals ervaring met het bouwen van ziekenhuizen en de manier waarop het projectteam is samengesteld.”

Medical Office Building

De geschatte bouwtijd van het ziekenhuis is twee jaar voor de nieuwbouw en twee jaar voor de renovatie van bestaande bouw. De uitbreiding en renovatie van het HOH zal uitgevoerd worden in drie fases. De exacte volgorde waarin de fases plaatsvinden, is nog niet bekend, maar omvat de bouw van een vijf verdiepingen tellende toren waarin een verpleegafdeling met 90 bedden, kinderverpleging, spoedeisende hulp, een gynaecologie en verloskunde komen. Ook wordt er gestart met de bouw van een ‘Medical Office Building’ met drie verdiepingen. Daarnaast worden de bestaande ziekenhuisvleugels gerenoveerd, waarbij ook het Landslaboratorium zich in het gebouw zal vestigen.

Bron: Amigoe, Aruba

Share this page:
« Back
Back to Top