Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Nog geen akkoord tussen Transparency International en St. Maarten

14 SEPTEMBER 2013

Willemstad – Hoewel premier Sarah Wescot-Williams begin april al aankondigde de internationale anti-corruptiebeweging Transparency International (TI) te hebben ingeschakeld voor een integriteitsonderzoek, is er nog altijd geen concrete afspraak gemaakt.

Dat laat Natalie Baharav van TI desgevraagd tegenover deze krant weten. ,,Er is nog geen definitief besluit gevallen over het feit of Transparency International een mogelijk National Integrity System assessment zal uitvoeren. We zijn nog steeds in gesprek met de regering van Sint Maarten, dus het is te vroeg om te bevestigen dat het assessment er zal komen”, aldus Baharav.

,,Pas wanneer we een bevredigende overeenkomst voor beide partijen hebben bereikt, zullen we in de positie komen om na te denken over een mogelijke startdatum”, aldus Transparency International. Begin april gaf de premier van Sint Maarten aan dat half maart het eerste contact al was gelegd. Net als toenmalig premier van Curaçao Gerrit Schotte eind 2011 wil Wescot-Williams nu een National Integrity System Assessment laten uitvoeren dat onderzoek doet naar ‘de mogelijkheden tot bevordering van de deugdelijkheid van bestuur en de waarborging van fundamentele rechten en vrijheden’.

Aanleiding hiervoor is de druk van de Rijksministerraad (RMR) om actie te ondernemen nu de geruchten van corruptie-praktijken onder politici op Sint Maarten steeds hardnekkiger worden.  Aanleiding voor alle ophef is een uitgelekte video-opname waarop te zien is dat Statenlid Patrick Illidge in opdracht van toenmalig minister van Justitie Roland Duncan 15.000 dollar aanneemt van bordeelhouder Jaap van den Heuvel van Bada Bing.

Het Openbaar Ministerie op Sint Maarten heeft inmiddels onderzoek ingesteld naar de video. De krant Daily Herald ontving de video in de brievenbus, maar het vermoeden heerst dat de inhoud van de video al geruime tijd in brede kringen bekend was.

Bron: Antilliaans Dagblad

Share this page:
« Back
Back to Top