Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Nieuwe Inspecteur Gezondheidszorg op Curaçao wil geen sensatie

VRIJDAG 7 juni 2013

WILLEMSTAD – Minister Ben Whiteman van Gezondheid, Milieu en Natuur heeft gistermiddag de nieuwe Inspecteur voor de Gezondheidszorg Michael Mourillon bekendgemaakt. Tijdens de wekelijkse persconferentie van de Raad van Ministers werd het contract ondertekend.

In eerste instantie betreft dit een contract voor zes maanden. Ook zijn er inmiddels gesprekken met een tweede en derde kandidaat, zo bevestigde Whiteman. ,,De Inspectie voor de Gezondheidszorg is historisch onderbemand geweest. In 2009 hadden we voor het eerst twee artsen, maar dat viel na 10-10-’10 terug naar één, en vervolgens zaten we zes tot acht maanden zonder inspecteur.” Mourillon volgt Jan Huurman op, die begin mei terugkeerde naar Nederland. ,,Huurman heeft heel goed werk geleverd, hij heeft de Inspectie terug op de politieke agenda gezet.” Toch was Huurman niet onomstreden. Zo laakt Whiteman zijn openheid tegenover de media. ,,Ik heb positieve en negatieve reacties daarop ontvangen. Mensen belden mij bezorgd op nadat ze uit de media vernamen hoe slecht het gesteld zou zijn met de intensive care, terwijl de problemen al waren opgelost.”

Ook stelt de minister dat het niet aan een inspecteur is om eigen rechter te spelen, maar dat de inspecteur slechts een signalerende functie heeft. ,,De aanpak van fraude valt niet onder het palet van de Inspectie.” Inspecteur-generaal Joe Alcalá, die bij de contractondertekening in Fort Amsterdam aanwezig was, vult aan dat de Inspectie problemen had met het aansturen van Huurman. De nieuwe inspecteur geeft aan niet aan sensatie te willen doen, zoals Huurman volgens minister Whiteman wel deed. ,,Iedereen volgt zijn eigen karakter, ik doe mijn werk in rust en vrede en zoek de media niet op. Ik handel altijd naar eer en geweten.” Hoewel het lange tijd niet lukte om een Yu di Kòrsou te vinden voor de functie van inspecteur, is het werkklimaat inmiddels zodanig veranderd dat mensen zich aanmelden, laat Whiteman weten. Hij heeft dan ook vertrouwen in Mourillon, die arts is maar niet eerder als inspecteur functioneerde. ,,Hij zal moeten groeien in zijn functie, daarbij geflankeerd door de inspecteur-generaal. En hij heeft een ervaren minister achter zich”, lacht Whiteman, die zelf jarenlange ervaring bij de Inspectie heeft, totdat hij het ministerschap op zich nam eind december.

Bron:  Antilliaans Dagblad

Share this page:
« Back
Back to Top