Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Nieuwe directeur voor Arubaanse immigratiedienst

DINSDAG, 27 AUGUSTUS 2013

ORANJESTAD — Het is nog niet officieel, maar Gerald Fingal wordt genoemd als opvolger van Rudy Kelly, directeur van immigratiedienst Iasa.

Kelly gaat met pensioen. Een selectieprocedure voor een opvolger was al gestart, bevestigt Justitie-minister Arthur Dowers (AVP) die verantwoordelijk is voor Iasa. Hij wil echter nog niet bevestigen dat het Fingal is, wel dat er een persoon is gekozen. Er moeten nog ‘screenings’ plaats vinden voordat het officieel is en de overheid de naam bekend zal maken.

Gerald Fingal

Amigoe schreef vorig jaar nog op basis van berichtgeving vanuit het Justitie-ministerie dat Instituto Alarma y Seguridad Aruba (Iasa), opgericht in 2006, ophoudt te bestaan. Warda Nos Costa – die vooral werkplekken controleert op illegale werknemers – werd weggehaald en (weer) ondergebracht bij de immigratiepolitie van het Korps Politie Aruba (KPA). In antwoord op Statenvragen werd duidelijk dat Iasa helemaal niet meer door zou gaan in haar huidige vorm en er een nieuwe dienst zou komen. Maar nu zegt minister Dowers dat Iasa blijft voortbestaan. Van de nieuwe directeur wordt wel verwacht dat hij komt met een nieuwe organisatiestructuur, formalisering van de rechtspositie van de ambtenaren en er straks ook voor zorgt dat er een nieuw hoofd komt voor de immigratiedienst op de luchthaven. Want de huidige leidinggevende gaat ook met pensioen.

Het is een proces met als doel, zegt de minister, dat de grenzen straks waterdicht zijn. De installatie van thermische camera’s moet daarbij ook gaan helpen. Maar benadrukt Dowers, de meeste illegalen komen binnen op legale wijze. Dus gewoon per vliegtuig en op een toeristenvisum waarna ze blijven hangen. De kritiek dat de huidige regering te weinig doet tegen de komst van de illegalen, en vooral criminele illegalen, wimpelt hij af. Uit zaken blijkt, zegt Dowers, dat deze criminele illegalen dus niet met een bootje aan land komen maar gewoon per vliegtuig en soms per cruiseschip. En dat sommigen al heel lang hier verblijven, zeker acht jaar. “Die waren er dus al toen de vorige regering nog aan de macht was.”

Bron: Amigoe, Aruba

Share this page:
« Back
Back to Top