Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Nieuwe commandant voor marinekazerne Savaneta op Aruba

5 AUGUSTUS 2013

Oranjestad – Na een periode van vier jaar heeft luitenant-kolonel der mariniers Jan ten Hove het commando over de marinierskazerne Savaneta op Aruba overgenomen van zijn voorganger, luitenant-kolonel der mariniers Edwin Hofma.

De ceremonie vond vrijdag- avond plaats in aanwezigheid van gouverneur Fredis Refunjol, minister-president Mike Eman en andere hoogwaardigheidsbekleders. Hofma kijkt terug op een periode op Aruba die zich laat ken- merken door grote betrokkenheid. ,,De betrokkenheid van de Arubaanse regering beschouw ik als succesfactor voor resultaat”, aldus Hofma in zijn afscheidsspeech. Hij zei dat hij de betrokkenheid van de Arubaanse regering met de mariniers al kort na zijn aantreden voelde, tijdens de noodhulp na de aardbeving op Haïti in 2010. ,,MinisTer-president Mike Eman belde me direct op om een gezamenlijke hulpactie vanuit Aruba op te zetten. Het marineschip Pelikaan voer langs de haven van Oranjestad om de hulpgoederen op te halen die inderhaast waren klaargezet. Ministers gaven acte de présence om hun steun te betuigen aan de mariniers, waar- onder leden van de Arumil.”

Halverwege zijn periode dreigde sluiting van de marinierskazerne Savaneta. ,,Ook toen bleek weer duidelijk de betrokkenheid van de Arubaanse regering. Schouder aan schouder maakten we ons sterk voor het behoud van de kazerne op Aruba. Met succes, want niet lang daarna maakte de toenmali-e minister van Defensie, Hans Hillen, bekend dat Savaneta open zou blijven.” Hofma refereerde nog even kort aan het ernstige verkeersongeval in maart vorig jaar dat twee jonge mariniers het leven kostte. ,,Ook in die droevige periode hebben we de warme steun van de Aru- baanse regering gevoeld.”

De sterkste betrokkenheid van de marinierskazerne met de Arubaanse bevolking was volgens Hofma te merken in het Sociaal Vormend Traject van de Arubaanse militie. ,,Samen met het ministerie van Binnenland- se Zaken en Koninkrijksrelaties is dit opgezet om jongeren een tweede kans te geven op een goede start in de samenleving. Het succes ervan heb ik gezien in de trotse blik van een jongvol- wassen deelnemer bij het bereiken van het eindstation, een baan. Onbetaalbaar.”

Ten Hove heeft er zin in om het commando te dragen. ,,Mijn eerste indrukken van dit eiland zijn geweldig, al moet ik nog wel erg wennen aan het verkeer. De positieve sfeer vervult me met goede moed om hier de komen- de drie jaar te werken.” De nieuwe commandant kijkt uit naar een uitdagende periode, waarin hij de missie van de Commandant Zeemacht in het Caribisch Gebied goed ten uitvoer wil brengen. Die missie gaat over de inzet en het gereedhouden van de eenheden in het Caribisch gebied, ten behoeve van internationale rechtsorde en stabiliteit en de ondersteuning van civiele autoriteiten. Samenwerking is daarbij een sleutelwoord. ,,Ik ben een teamplayer, ga niet voor eigen succes en sta open voor iedereen.” Ten Hove sloot zijn speech af met uit te spreken dat hij zijn commando vooral ziet als toewijding aan Aruba, ‘teneinde de goede band met het eiland en de bevolking te continu- eren en te versterken’.

Bron: Antilliaans Dagblad, Curacao

Share this page:
« Back
Back to Top