Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Nieuw Curacaos ziekenhuis op parkeerplaats Hamelbergweg

WOENSDAG, 18 SEPTEMBER 2013

WILLEMSTAD — Het nieuwe ziekenhuis komt op de parkeerplaats aan de Hamelbergweg en op een gedeelte van het voorste terrein van het St. Elisabeth Hospitaal (Sehos). Dat bevestigen bronnen die bij de onderhandelingen betrokken zijn. Een conceptovereenkomst tussen de Stichting Sehos en de regering is naar de Raad van Ministers gestuurd. Naar verluidt gaan de regering en de Raad van Toezicht (RvT) van het Sehos elkaar vinden.

Het terrein aan de Hamelbergweg en een gedeelte van het ziekenhuisterrein worden aan een nog op te richten naamloze vennootschap (nv) verkocht. Deze nv zal ook de ziekenhuisbouw realiseren en eigenaar zijn van het pand. Wel heeft het Sehos bedongen dat het ziekenhuismanagement in zijn handen blijft. Dat betekent dat het Sehos het te bouwen ziekenhuispand zal gaan huren.

Ook zou de regering de schulden van het Sehos overnemen. Dit komt erop neer dat het Sehos de plannen voor de incrementele bouw moet laten varen. Het bouwproject zal door Usona worden getrokken en door Ballast Nedam worden uitgevoerd. Op deze wijze omzeilt de regering een mogelijke claim van de Nederlandse bouwgigant. Onder het kabinet-Schotte zou Ballast Nedam het zogenoemde Nos Hospital Nobo (NHN) op het voormalige Amstelterrein ofwel Scadta-eiland bouwen. Dit miljoenenproject is sinds begin dit jaar stopgezet. Het parlement gaf de regering eerder dit jaar het mandaat om te onderzoeken of een nieuw ziekenhuis in Otrobanda mogelijk is. Daarvoor moesten aanvankelijk de mogelijkheden met het bestaande ziekenhuis worden verkend.

Het huidige ziekenhuisterrein blijft eigendom van het bisdom/de stichting Sehos. Slechts de stukken grond die nodig zijn voor de bouw worden verhandeld. Het huidige bestemmingsplan voor het terrein van het ziekenhuis kent namelijk de bestemmingen medische doeleinden. Daarnaast is het terrein gedekt door hypotheken.

De ‘Commissie Onderzoek Bouw Ziekenhuis te Otrobanda’ die door de regering was aangesteld stelde in haar rapport van begin augustus dat het masterplan van het Sehos voor de incrementele bouw van een nieuw ziekenhuis haalbaar is. Het plan van aanpak van het Sehos ging uit van de gratis overdracht van de terreinen en gebouwen van de Poli Nobo en het St. Thomascollege aan de stichting St. Elisabeth.

Een impressie via Google Maps van het nieuwe ziekenhuisterrein aan de Hamelbergweg.

De onderhandelingen tussen de partijen zijn langer dan drie weken gaande. De vergaderingen vinden in het geheim plaats. Volgens bronnen is nu de fase aangebroken om de details uit te werken. Eind dit jaar moet de eerste steen van het ziekenhuis worden gelegd. Dat heeft minister-president Ivar Asjes (PS) onlangs tijdens een persconferentie verzekerd.

Bron: Amigoe, Curacao

Share this page:
« Back
Back to Top