Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Nederlandse staatssecretaris Klijnsma: Uitkeringen Bonaire kunnen pas omhoog als minimumloon stijgt

MAANDAG, 22 JULI 2013

KRALENDIJK — Als de minimumlonen op Bonaire omhoog gaan, is staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Jetta Klijnsma ook bereid om de uitkeringen te verhogen. Die toezegging deed de Nederlandse bewindsvrouw ook op Bonaire, waar zij haar kennismakingsbezoek aan de drie eilanden van Caribisch Nederland afgelopen vrijdag afsloot.

Tijdens haar bezoek aan Bonaire heeft zij verschillende wijken en mensen thuis bezocht samen met gedeputeerde Silvana Janga-Serfilia. Ook heeft zij een bezoek gebracht aan Jong Bonaire en het project begeleid wonen bekeken. Zij heeft met de medewerkers van Sociale Zaken gesproken en een onderhoud gehad met diverse organisaties van vrijwilligers. Daarnaast heeft zij de bespreking van de Centrale Dialoog bijgewoond en samen met het Openbaar Lichaam en de sociale partners een intentieverklaring ondertekend.

“Ik kan de uitkeringen niet verhogen, zonder dat het minimumloon omhoog gaat, want dan loont het niet om te gaan werken”, aldus de bewindsvrouw. De vraag wanneer er iets gedaan wordt aan de hoogte van de uitkeringen kwam steevast naar voren tijdens de verschillende ontmoetingen die zij had tijdens haar bezoek. De uitkeringen zijn te laag, constateert ook Klijnsma. “Daar hebben ze gelijk in, maar de uitkeringen zijn gekoppeld aan het minimumloon en als het minimumloon omhoog kan, kunnen ook de uitkeringen omhoog. Als de uitkeringen hoger zouden worden dan het minimumloon, is het moeilijk voor mensen om aan de slag te gaan. Dus essentieel is dat het minimumloon omhoog gaat. Dat is een van de bespreekpunten van de Centrale Dialoog. Ik ben daar heel blij mee.”

Zij zegt er anderzijds ook begrip voor te hebben dat het minimumloon niet onmiddellijk omhoog kan op Bonaire, omdat er veel kleinere ondernemers zijn die het heel moeilijk vinden om dat te doen. Anders dan op Saba waar het minimumloon behoorlijk verhoogd is, zodat ook de uitkeringen daar verhoogd kunnen worden. Daarom is het goed dat werkgevers en werknemers met elkaar in conclaaf gaan om ervoor te zorgen dat de toekomst ook op dit punt helderder wordt, aldus Klijnsma.

Bron: Amigoe, Curacao

Share this page:
« Back
Back to Top