Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Nederlandse minister Plasterk prijst ‘uitstekende relatie’ met Curacao

1 OKTOBER 2013

Willemstad – ,,Mi no ta papia Papiamentu”, begon minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken enKoninkrijksrelaties gisteren de persconferentie in Fòrti. Lachend sprak Plasterk over de ‘uitstekende verhouding’ met Curaçao, gaf aan blij te zijn met de open dialoog die gevoerd wordt en zei ‘veel respect’ te hebben waarop Curaçao werkt aan de begroting, het sociale beleid en tegelijkertijd de ontwikkeling van de economie.

,,Alle landen binnen het Koninkrijk staan voor die uitdaging”, aldus de minister. Reden voor zijn komst was de ondertekening van een protocol waarin is vastgelegd hoe de resterende sociale ontwikkelingsgelden zullen worden besteed. Tijdens het bezoek van premier Ivar Asjes aan Nederland eind augustus was al een principeovereenkomst getekend, dat nu is bekrachtigd. Zo is afgesproken dat Curaçao in 2014 2 miljoen gulden begroot voor sociale ontwikkelingsprojecten, zal Amfo (Antilliaanse Medefinancieringsorganisatie) 2 miljoen gulden inbrengen en Usona (Uitvoeringsorganisatie Stichting Ontwikkeling Nederlandse Antillen) komt voor 2014 met 3 miljoen gulden.

In 2015 gaat Curaçao 8 miljoen gulden uittrekken op de begroting en is het zelf verantwoordelijk voor de projecten van non-gouvernementele organisaties. Bovendien, zo legde Plasterk uit, heeft Usona op 16 september een ad- vies uitgebracht zoals in augustus in Den Haag was afgesproken. ,,Hieruit blijkt dat er door het stopzetten van bepaalde projecten 9,5 miljoen gulden is vrijgekomen voor nieu- we projecten.”  Tijdens het flitsbezoek heeft Plasterk ook met de Raad van Ministers een ontmoeting gehad en is onder meer gesproken over het plan van aanpak omtrent de Isla-raffinaderij, is gepraat over het politie- en gevangeniswezen en is ook de invulling van de positie van de gouverneur aan bod gekomen.

Hierover wilde Plasterk zich verder niet uitlaten. ,,De regering van Curaçao zal een voordracht doen.”  Tot slot is gesproken over de laatste ontwikkelingen in de zaak rond de moord op politicus Helmin Wiels. In mei woonde de minister de begrafenis bij. ,,Er is gesproken over de laatste stand van zaken, ik ben blij met de vorderingen, het is goed dat het beweegt.”

Bron: Antilliaans Dagblad, Curacao

Share this page:
« Back
Back to Top