Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Nederlandse Miljoenennota 2014 geeft Suriname zes miljoen euro

17/09/2013

DEN HAAG – Nederland heeft op de Miljoenennota 2014 (de Nederlandse begroting…red) een bedrag van ruim 6,1 miljoen euro uitgetrokken voor Suriname. Tweehonderdduizend euro daarvan wordt standaard gereserveerd voor de technische assistentie in het kader van de drugsbestrijding.

De rest van het bedrag, 5,9 miljoen euro, is opgenomen als te zijn ODA-uitgaven (Official Development Assistance). Over hoe dat geld besteed gaat worden zegt de begroting niks. De 6,1 miljoen euro is ruim de helft minder dan wat Nederland dit jaar voor Suriname heeft gereserveerd, namelijk 13,7 miljoen euro.

Formeel heeft Nederland sinds de aanname van de Amnestiewet in april 2012 de resterende ontwikkelingsgelden bevroren. Volgens een evaluatierapport van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Suriname nog een bedrag van zevenhonderdduizend euro over aan ontwikkelingshulp. Bij de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 waren beide landen een bedrag van ruim euro 1,6 miljard overeengekomen.

De Miljoenennota is dinsdag aan het Nederlandse parlement, de Tweede Kamer, aangeboden. Nederland heeft voor het dienstjaar 2014 een uitgavenpost van ruim 267 miljard euro en een inkomsten van ruim euro 250 miljard; een tekort van 17 miljard euro.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top