Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Nederland wil meer samenwerking met Suriname op politiegebied

06/07/2013

PARAMARIBO – Nederland heeft samenwerking op politie- en justitiegebied hoog op zijn lijstje staan bij de poging die het doet toenadering te zoeken tot de Surinaamse regering. Dat zegt de nieuwe zaakgelastigde ad interim, Ernst Noorman, in gesprek met de Ware Tijd.

Opening Haitiaanse Consulaat _JL_ (10)

dWT foto / Jason Leysner – De nieuwe zaakgelastigde van Nederland, Ernst Noorman (rechts) in een onderonsje met minister van Buitenlandse Zaken Winston Lackin, tijdens de opening van het Haïtiaanse consulaat.-.

Volgens hem is die samenwerking ondanks de verslechterde relaties sinds het aantreden van president Bouterse “op operationeel niveau” altijd door- gegaan, maar wil Nederland nu kijken hoe de samenwerking verbreed kan worden. Zo brachten de Nederlandse politie en de Nederlandse Raad voor de Rechtspraak onlangs bezoeken aan hun Surinaamse collega’s. Volgens Noorman zal procureur-generaal Subhas Punwasi binnenkort afreizen naar Nederland voor een werkbezoek.  “Onze samenlevingen zijn intens verbonden – dat is positief en die verbondenheid willen we bevorderen”, zegt Noorman. “Maar het intensieve personenverkeer en de grote geldstromen kunnen ook minder gewenste bewegingen meebrengen, zoals verkeer van criminelen misdaadgeld.” De zaakgelastigde wil meer samenwerking om zaken als drugsmokkel, witwassen en geweldsdelicten aan te pakken. “Dat is in het belang van beide landen.”

Cybercriminaliteit

Noorman: “We merken dat er bij het Korps Politie Suriname en het Openbaar Ministerie de vraag is naar kennis op het gebied van cybercriminaliteit en financiële misdaad”. Ook noemt Noorman als voorbeeld de training van politiehonden. Noorman is lovend over een seminar over regionale criminaliteitsbestrijding dat Frankrijk onlangs in Paramaribo organiseerde. Dat land beklaagde zich in deze krant over het feit dat twee verdragen voor samenwerking op het gebied van justitie en politie na jaren nog niet zijn behandeld door de Nationale Assemblee. Volgens de Franse ambassadeur kwam dit door onwil bij de ABOP omdat haar leider, Ronny Brunswijk, in Frankrijk wordt gezocht voor drugshandel.

Politieke wil

Het roept de vraag op of in Suriname de politieke wil bestaat voor meer gerechtelijke samenwerking. “Daar kan ik nog niets over zeggen”, reageert Noorman. “Wel is die wil bij het KPS heel duidelijk. Daar wordt de gelijkwaardigheid van de samenwerking erg gewaardeerd. De politiemensen aan beide zijden spreken niet alleen letterlijk, maar ook als professionals dezelfde taal.” Onlangs zei Stanley Marica, deken van de Orde van Advocaten, in deze krant dat de advocatenopleiding stilligt na het wegvallen van geld uit Nederlandse verdragsmiddelen. Noorman kon nog niet zeggen of Nederland weer geld voor deze opleiding wil spenderen.-.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top