Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Mogelijk optrekken pensioengerechtigde leeftijd in Suriname

14/09/2013

PARAMARIBO – De regering zinspeelt op het optrekken van de pensioengerechtigde leeftijd van 60 naar 65 jaar. Dit voorstel is opgenomen in de concept Pensioenwet, die nog in het parlement behandeld moet worden. “Ik heb deze gedachten sinds onder de vorige regering geopperd en maak mij sterk om dit in het parlement te verdedigen”, zegt minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken.

Tijdens de in 2012 gehouden nationale volkstelling is geconstateerd dat de groep ouderen het hardst groeit. Waar deze groep met 30 procent is toegenomen in de afgelopen acht jaren, is de categorie tiener tot vijftigers met maar 11 procent gegroeid, terwijl kinderen in nog mindere mate erbij komen.

Volgens deskundigen is dit een wereldwijde trend waarbij landen steeds meer onder druk staan om hun bejaarden te onderhouden. In vele Europese landen is de situatie praktisch onbetaalbaar waardoor er gezocht wordt naar oplossingsmodellen. Eén daarvan is de verhoging van de leeftijdsgrens voor pensioen.

Waarnemend directeur van het Pensioenfonds, Andrew Lo A-Njoe, nuanceert de zorgen: “Wij moeten naar onze unieke situatie kijken. In Suriname is de werkende bevolking die voor de betalingen moet zorgen groot genoeg.” Het grootste probleem is volgens Lo A-Njoe dat er niet genoeg wordt afgedragen door de werkende klasse om de pensioenen uit te betalen.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top