Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

‘Ministerie van Sociale Zaken draalt met landelijk thuiszorgsysteem’ in Suriname

20/06/2013

PARAMARIBO – Het thuiszorgsysteem komt maar niet op gang. Boosdoener is het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo). Terwijl Kenneth Gemert, directeur van de Stichting Zon Thuiszorg, zich beroept op een intensieve samenwerking die zijn organisatie in januari met het ministerie zou zijn aangegaan, blijkt omgekeerd de mening anders.

“De samenwerking moet nog beklonken worden”, zegt de voorlichter van het ministerie, Siegfried Wielzen. Hij merkt daarnaast op dat alle plannen met betrekking tot het landelijk zorgsysteem nog in concept zijn. De hoofdvoorlichter verzekert: “Ze genieten wel hoge prioriteit.” Wanneer deze plannen uiteindelijk afgerond zullen zijn, kan Wielzen niet zeggen. Ook de concept-uitwisseling tussen het ministerie en de thuiszorg is hem niet bekend.

Volgens Gemert heeft zijn organisatie jarenlang een samenwerking met het ministerie. Deze is in januari geïntensiveerd door de Beleidsmaatregel 144, waarin het ministerie belast wordt met een tal van taken de thuiszorg rakende. “We zijn sinds januari bezig en nog steeds hoor ik niet wat zij verder van plan zijn”, zegt Gemert geërgerd. Na een onderhoud in april, samen met de SoZaVo-minister Alice Amafo, is een werkcommissie benoemd. Deze werkgroep moest een protocol van samenwerking voorbereiden. Gemert: “Helaas hebben we niets meer vernomen van de minister over de verdere samenwerking”.

Financiën gereserveerd

In de begroting van het ministerie is er SRD 1 miljoen gereserveerd voor de thuiszorg. Met dit geld zou een proeftraject van een jaar worden uitgevoerd, gevolgd door een evaluatie. “Als dat geld er al is, waarop wacht men dan nog?”, vraagt Hemert zich af. Hij weet dat er in Moengo alleen al honderden mensen zijn die zich willen opgeven om in de zorg te werken. Op de vraag of deze gegadigden bekwaam zijn om deze taak op zich te nemen, antwoordt hij: “Mensen met een algemene ontwikkeling zullen we opleiden volgens een specifiek systeem.”

Als de plannen uiteindelijk worden goedgekeurd, moet binnen een jaar een landelijk zorgsysteem worden opgezet, waarbij de Dienst Bejaardenzorg van het ministerie het coördinatiepunt zal zijn. Er wordt dan direct gestart met het financieren van thuiszorg voor diegenen die het direct nodig hebben, zoals ondervoede mensen en mensen met een beperking. In Coronie alleen kent Gemert zeker tien bejaarde mensen die ondervoed en verwaarloosd zijn. Landelijk loopt dit aantal volgens hem in de honderden.-.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top