Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Minder dan twee procent Surinaamse bevolking heeft hepatitis C

26/06/2013

PARAMARIBO – Minder dan twee procent van de Surinaamse bevolking is geïnfecteerd met hepatitis C. Dat is de voorlopige conclusie van wetenschappelijk onderzoek door internist Stephen Vreden van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). Hepatitis C is een infectieziekte die vooral invloed heeft op de lever.

De ziekte kan cirrose, een verschrompeling van de lever, veroorzaken. “De ziekte is een relevant gezondheidsprobleem”, zei Vreden eerder deze week bij de presentatie van zijn onderzoek. Het komt onder drie procent van de wereldbevolking voor, van 0,5 procent in Nederland tot wel twintig procent in Egypte.

Zo’n tachtig procent van de infecties leidt tot cirrose, wat leverfalen of leverkanker tot gevolg kan hebben. Drie procent van mensen met een hepatitis C- infectie krijgt leverkanker.

Steekproef

Een algemeen onderzoek in Suriname was te duur, daarom heeft Vreden een steekproef gedaan onder patiënten die zich op de Spoedeisende Hulp van het AZP hebben gemeld. De steekproef gaat nog door, want niet alle etnische groepen zijn voldoende vertegenwoordigd. Door de bevolkingsopbouw van Paramaribo waren er bijvoorbeeld relatief weinig Javaanse proefpersonen. Ook hepatitis B werd onderzocht. Vrede concludeert dat 2,7 procent van de bevolking met deze ziekte is geïnfecteerd.

Hepatitis C is in 1989 ontdekt, maar circuleert al langer. De precieze manier waarop mensen besmet kunnen raken is nog niet vastgesteld, maar er zijn aanwijzingen dat het gaat via bloedcontact, bijvoorbeeld bij transfusies, en via seksueel contact. Hepatitis C is een epidemie onder homoseksuele mannen in westerse steden.

Kosten

“Er zit wel toekomst in de behandeling, als je geld hebt tenminste”, zei Vreden. De kosten van de behandeling zijn nu meer dan 10.000 euro, “en dat is meer dan het Surinaamse budget”.

Toch heeft het volgens Vreden zin om hepatitis C in Suriname te onderzoeken: je kunt te weten komen of de ziekte erger wordt. “Ook kunnen geïnfecteerden op een lijst worden gezet, mocht de behandeling goedkoper worden.”

In Suriname wordt nu al gescreend op hepatitis C bij zwangere vrouwen en bloeddonoren. Ook aidspatiënten worden erop onderzocht, omdat ze bij infectie mogelijk andere medicijnen moeten krijgen.-.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top