Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Minder dan 2 procent heeft nominale premie basisverzekering ziektekosten betaald op Curacao

ZATERDAG, 06 JULI 2013

WILLEMSTAD — Tot nu toe hebben slechts 2000 SVB-verzekerden de nominale premie van 82 gulden voor de basisverzekering ziektekosten (bvz) bij de Landsontvanger betaald. Dat bevestigde Alfred Trona van de Ontvanger gisteren bij TeleNotisia. Volgens hem is dit aantal zeer laag.

Uiterlijk 1 juli hadden alle verzekerden die onder de bvz vallen de nominale premie moeten voldoen. Het bestand van SVB bevat tussen de 120.000 en 125.000 verzekerden. Jongeren onder de 18 jaar hoeven de nominale premie niet te betalen. Ook huishoudens met een minimuminkomen zijn hiervan vrijgesteld. De Landsontvanger, die belast is met de inning van de nominale premie, zal halverwege augustus starten met het agressief invorderen daarvan. Een van de tools waarover de Landsontvanger beschikt is de loonvordering. Na de betekening van een dwangbevel kan de Landsontvanger de werkgever van een premieverschuldigde verplichten om een deel van het salaris aan de Landsontvanger af te dragen, zodat daarmee de schuld wordt voldaan.

De betaling van de nominale premie is nieuw. Sinds de invoering van de bvz in februari is die van kracht. SVB-verzekerden kunnen de nominale premie in twee termijnen betalen. Uiterlijk 31 januari moet het eerste deel van 41 gulden overgemaakt zijn. Het tweede deel moet voor 1 juli bij de Landsontvanger binnen zijn. Naast de nominale premie betalen bvz-verzekerden ook een inkomensafhankelijke premie van 12 procent. Daarvan betaalt de werkgever 9 procent en de werknemer 3 procen

Bron: Amigoe, Curacao

Share this page:
« Back
Back to Top