Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Meerdere gezondheidswetten op komst in Suriname

08/06/2013

PARAMARIBO – Met ballonnen, vruchtenwijn en taart is het ingaan van de Anti-tabakswet gisteren op het ministerie van Volksgezondheid gevierd. “Het is geen wet van het ministerie maar van ons allemaal”, verduidelijkt directeur Marthelise Eersel. Voor de voorzitter van De Nationale Assemblee, Jenny Simons, is deze wet slechts de eerste stap van een plan om de gezondheid van de bevolking te verbeteren. Simons meent dat ook de voeding die momenteel aangeboden wordt, gezonder moet. “Wel, als jullie denken dat die Tabakswet moeilijk was, staat er ons een zwaardere taak te wachten”, verzekerde Simons.

Françoise Barten, vertegenwoordiger van de Pan Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) steunt het initiatief van de overheid om de gezondheid van burgers te verbeteren “Als je de keuze aan de mensen laat, zullen zij niet altijd kiezen voor hun gezondheid”, meent Barten. Zij juicht daarom de bewuste keuze voor verbetering van de gezondheid toe.

Tijdens de bijeenkomst gaf Eersel aan dat vooralsnog niet alle artikelen van de wet gelijk worden uitgevoerd. “We geven de verkopers alsnog de ruimte om deze zaken aan te pakken”, verduidelijkt de directrice. Winkeliers mogen tot volgend jaar juni 2014 bijvoorbeeld pakken sigaretten verkopen of importeren met minder dan vijftien stuks. Reden voor de uitzondering is het huidige assortiment van de bedrijven.

Waarschuwing
Om naleving van de wet te controleren wordt volgende week een gemengde commissie gepresenteerd. De Kamer van Koophandel en Fabrieken en de ministeries van Onderwijs en Volksontwikkeling en Justitie en Politie zullen ook vertegen- woordigd zijn. Albert Alleyne van de Consumentenkring die ook aanwezig was, spreekt vol vreugde over de ontwikkeling. Echter waarschuwt hij voor handelaren die van alles zullen proberen om de consument zover te krijgen om alsnog te roken. “De mensen moeten bewust gemaakt worden dat het gaat om hun eigen gezondheid”, pleit Alleyne.

Bron: De Ware Tijd,  Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top