Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Medische beroepsorganisaties staan achter BIG-registratie op Aruba

VRIJDAG, 02 AUGUSTUS 2013

ORANJESTAD — De huisartsenvereniging (Hava) en de vereniging van medisch specialisten op Aruba (VMSA) stellen dat basisartsen, huisartsen en specialisten op Aruba moeten voldoen aan de kwaliteitsnorm van het Nederlandse BIG-register. “Dat geldt dus ook voor de regio-artsen.”

Hava-voorzitter Roseann Anthony en VMSA-voorzitter Nuris Lampe doelen op een groep studenten die in Colombia, Costa Rica en Venezuela een medische opleiding volgt die op Aruba niet erkend wordt. Sommigen zijn al klaar met de studie, anderen zitten in het laatste jaar. De studenten vormden de groep ‘Un Firma P’un Yiu di Tera’, nadat ze merkten dat ze zonder Nederlandse BIG-registratie niet op Aruba kunnen werken. Ze zijn een handtekeningenactie begonnen.

Geen baangarantie

De beroepsorganisaties reageren nu dus dat de studenten, mits dat nodig is, hun opleiding toch moeten aanvullen zodat ze in aanmerking komen voor de Nederlandse BIG. Hava en VSMA wijzen er verder op dat een BIG-registratie geen baangarantie geeft. Het feit dat de studenten een studielening van Aruba hebben, betekent niet dat een baan na afloop van de studie vanzelfsprekend is. “Zelfs met de juiste diploma’s in handen kan het zijn dat de markt verzadigd is.”

De beroepsorganisaties benadrukken dat een basisarts huisarts kan worden door een uitvoerige opleiding te volgen. “Sinds 2009 biedt Aruba een driejarige opleiding tot huisarts aan, onder auspiciën van de Vrije Universiteit in Amsterdam. De eerste huisartsen die deze opleiding volgden, zijn hier inmiddels ook aan de slag.”

Commotie

Over de media-aandacht die ‘Un Firma P’un Yiu di Tera’ vraagt, zeggen Hava en VSMA: “Het is ons niet ontgaan dat er recentelijk veel commotie is ontstaan omtrent welke bevoegdheid artsen dienen te hebben om op Aruba te mogen werken. Gelukkig zijn we het er met z’n allen over eens dat we blijvend streven naar betere kwaliteit van zorg, ten behoeve van de patiënt.”

Bron: Amigoe, Aruba

Share this page:
« Back
Back to Top