Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Massaal in de rij voor belastinghulp op Aruba

ZATERDAG, 17 AUGUSTUS 2013

ORANJESTAD — Een lange wachtrij vanmorgen vroeg bij de Belastingdienst in Camacuri. Daar startte vandaag de Huba-campagne, de hulp bij het invullen van het aangiftebiljet van de inkomstenbelasting 2012. De campagne duurt tot 31 augustus. De aangifteformulieren moeten uiterlijk op 2 september van dit jaar bij de Belastingdienst binnen zijn.

Op het parkeerterrein voor de Ontvanger staan veel auto’s en bij de ingang van het hoofdkantoor staan twee mannen te praten. Een andere man loopt, met een bruine envelop in de hand, naar de ingang toe. Maar de draaideur is dicht. “De invulhulp is dáár”, wijzen de twee mannen hem aan. Met ‘daar’ doelen ze op het bijgebouw waar aan het begin van elk jaar de nieuwe kentekenplaten worden uitgedeeld. Ook langs de weg van het bijgebouw staan volop auto’s geparkeerd en wie naar de ingang van het bijgebouw loopt, ziet de grote tent met daaronder mensen zittend op stoeltjes en de meesten met bruine enveloppen in hun hand. Achterin staat een bewaker van de Belastingdienst naast twee grote jugs met water, waar de mensen gratis water uit kunnen halen. Binnen in het gebouw melden de mensen zich en krijgen dan een nummer waarmee ze buiten op hun beurt wachten. Binnen, in de zaal na de gang, staan diverse tafels waarachter vrijwilligers zitten om cliënten te helpen met de aangifte.

De Belastingdienst maakt het wachten op invulhulp zo prettig mogelijk; met een tent , stoelen en een waterjug.

“Ik kon hier helaas niet vanmorgen om acht uur zijn”, vertelt een mevrouw die een nummertje heeft gekregen ergens in de honderd. “Maar het gaat wel snel hoor.” Ze is niet bang dat ze niet aan de beurt komt, want ‘de invulhulp gaat door tot vier uur’. Op de vraag waarom ze van de Huba-campagne gebruik maakt, legt ze uit: “Ik heb het aangifteformulier zelf thuis ingevuld en breng nu het formulier en alle bewijsstukken hier naar toe. Ik wil weten of ik alles correct heb ingevuld. Als dat zo is, ga ik met de spullen weer naar huis om het formulier te kunnen kopiëren en daarna kom ik weer hier naar toe, om de aangifte te laten afstempelen en daarna lever ik het in.” En dan zit mijn aangifte erop, lacht ze. Een man naast haar was er wel voor acht uur, maar ook voor hem geldt dat hij toch al twee uur wachten erop heeft zitten.

Gepensioneerden

De Belastingdienst organiseert de Huba-campagne elk jaar. Zoals gebruikelijk is de eerste campagnedag vooral gericht op gepensioneerden. Dat zijn echter niet de enige mensen die er terecht kunnen. De campagne is bedoeld voor alleenstaande personen met een bruto inkomen van maximaal 75.000 per jaar of gehuwden met een gezamenlijk bruto inkomen van 150.000 florin per jaar. Mensen die zelfstandig ondernemer zijn of een bedrijf hebben, kunnen geen gebruik maken van de invulhulp. Want voor zakelijke relaties van de Belastingdienst gelden andere voorwaarden om aangifte te kunnen doen. Want zij moeten veel meer documenten inleveren bij de aangifte en daarvoor is de hulp van een persoonlijke belastingadviseur geschikter.

Mensen die wél gebruik kunnen maken van de Huba-campagne, moeten de volgende documenten meebrengen: bewijsstukken van inkomsten en uitgaven (salaris, huur van het huis, pensioen, rente, verzekering, alimentatie, school, kinderen die in het buitenland studeren). Deze documenten moeten worden meegenomen, zodat het invullen ter plekke goed kan worden gedaan. Wie ook de papieren van de echtgenoot wil invullen, moet diens persoonsnummer meenemen.

Locatie

De invulhulp is tot en met volgende week zaterdag 24 augustus bij het hoofdkantoor van de Belastingdienst in Camacuri en bij het YMCA San Nicolas. De openingstijden zijn van acht uur ‘s morgens tot vier uur ‘s middags non-stop. Van 26 tot en met 31 augustus kan terecht bij Don Bosco in Noord en ook in Camacuri.

Bron: Amigoe, Aruba

Share this page:
« Back
Back to Top