Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Manifestatie tegen corruptie door Bonairianen in Nederland

DINSDAG, 10 SEPTEMBER 2013

DEN HAAG — Bonairianen in Nederland hebben de handen ineengeslagen voor een protest tegen corruptie op Bonaire en de terughoudendheid van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en premier Mark Rutte. De protestmanifestatie vindt aanstaande maandag plaats van 10.00 tot 15.00 uur voor het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag.

Initiatiefnemer van de manifestatie is Ebert Saragoza van de Stichting Stap voor Bonaire, die via sociale media als Facebook zo veel mogelijk mensen wil mobiliseren. Bonairianen in Nederland maken zich grote zorgen over de ontwikkelingen op Bonaire, zei hij in een toelichting. “Met de manifestatie willen we de mensen op Bonaire laten zien dat we het voor hen opnemen, maar ook de Tweede Kamer, Eerste Kamer en Nederlandse media informeren wat er gebeurt op Bonaire, een deel van Nederland.”

Saragoza noemt de mate van corruptie op het eiland schandalig. “Tegen de ene na de andere gedeputeerde lopen strafrechtelijke onderzoeken. Op het moment dat gezaghebber Lydia Emerencia dit aan wil pakken en zegt dat het anders moet, voelen ze zich belemmerd en willen ze dat ze weg gaat. Ze willen liever iemand die het met hen eens is”, aldus Saragoza. De huidige coalitie geeft ook Nederland de schuld van alles wat fout gaat op het eiland en strijkt de eer op voor alle dingen die goed verlopen, ook al is dat vaak niet terecht, zegt hij.

Volgens Saragoza zou Nederland hier zijn verantwoordelijkheid moeten nemen en Emerencia moeten steunen, maar zowel minister Plasterk als premier Rutte houdt de hand boven het hoofd van Rijksvertegenwoordiger Wilbert Stolte, terwijl die juist van vriendjespolitiek wordt verdacht, aldus Saragoza. Plasterk nodigde hem onlangs uit voor overleg over de bestuurlijke crisis op Bonaire en zijn rol daarin. “Nu Bonaire met een bestuurlijke crisis te maken heeft, zegt Rutte dat het een eilandsaangelegenheid betreft. Op het moment dat de belasting verhoogd wordt, dan zeggen ze ook niet dat Bonaire daar zijn eigen beslissingen in mag nemen. Ze nemen Bonaire helemaal niet serieus”, aldus Saragoza.

De organisatie hoopt op veel deelnemers aan de manifestatie, die worden opgeroepen om met spandoeken naar Den Haag te komen. Saragoza wil ook een protestbrief aanbieden aan betrokken leden van de Eerste en Tweede Kamer en heeft tevens plannen voor een petitie aan de Raad van Europa.

Bron: Amigoe, Curacao

Share this page:
« Back
Back to Top