Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

'Langer termijn voor ontslag aanvragen op Curaçao onacceptabel'

29-05-2013

CURAÇAO – Het voorstel van demissionair minister Sherwin Josepha (Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn) om de termijn waarbinnen een ontslagaanvraag afgehandeld moet zijn te verlengen, is ‘ondoordacht en onacceptabel’. Dat vindt de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC). De termijn is nu zes weken.

De VBC noemt het voornemen van de minister, om het functioneren van zijn departement te verbeteren, uitstekend. “Maar het kan niet de bedoeling zijn dat vanwege het niet optimaal functioneren en de inefficiency van het departement SOAW, de werkgevers hiervan de dupe worden”, aldus de VBC.

Ongewenste situatie
“Het moet de minister bekend zijn dat de Curaçaose economie al geruime tijd marginaal presteert, mede vanwege de lage arbeidsproductiviteit en het deficiënte arbeidsethos. Het bestaan van de dubbele ontslagbescherming in combinatie met de uiterst bureaucratische afhandeling van ontslag aanvragen, houdt deze ongewenste situatie in stand”, gaat de VBC verder. “Het voorstel van de minister om de termijn te verlengen zal deze toestand alleen maar verergeren en moet daarom worden afgewezen.”

Ontslagwet
De VBC stelt voor om het bevriezen en/of afschaffen van de ontslagwet zoals in 2000 het geval was opnieuw in te voeren. Verder pleit de vereniging voor het invoeren van het Konseho di Arbitraha riba Retiro-voorstel (KAR) welke door Kolaborativo in 2003 ter vervanging van de ontslagwet is uitgewerkt.

Transparantie
“In het kader van transparantie is het ook gewenst dat de cijfers over ontslagaanvragen en afhandeling hiervan weer worden gepubliceerd”, vindt de VBC. “Op deze wijze wordt de samenleving tijdig geïnformeerd over de ontwikkelingen die zich op de arbeidsmarkt voltrekken. Nu wordt deze data om onduidelijke redenen niet langer bekendgemaakt.”

Bron: Versgeperst Curaçao

Share this page:
« Back
Back to Top