Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Landelijk gezondheidsonderzoek doet Surinaams binnenland aan

03/09/2013

Paramaribo – Hart- en vaatziekten zijn de grootste doodsoorzaak van Surinamers. Een typische welvaartsziekte, die ook in het binnenland de kop op kan steken. Gisteren begon epidemioloog Ingrid Krishnadath in Kwamalasamutu met het gezondheidsonderzoek ‘Langa wan anu gi wan moro gosontu Sranan’.

“Hart- en vaatziekten zijn sterk gerelateerd aan eetpatronen, en die kunnen snel veranderen in het binnenland”, zegt Krishnadath tegen de Ware Tijd. “Als een binnenlandbewoner gewend is om vooral cassave te eten en dat opgeeft, kan zijn gezondheid snel veranderen.”

In het kader van dit nationale programma krijgen deelnemers een gratis medische controle, waarbij onder meer het gewicht, de bloeddruk, de bloedsuiker en het cholesterolgehalte worden gemeten.

foto ministerie van Volksgezondheid
Medewerkers van het onderzoek poseren bij het bord van vliegveld Kwamalasemutu.

foto ministerie van Volksgezondheid Medewerkers van het onderzoek poseren bij het bord van vliegveld Kwamalasemutu.  

Naast hart- en vaatziekten zal Krishnadath speciale aandacht hebben voor infectieziekten zoals tuberculose, die nog vaak in het binnenland voorkomen. Honderdzestig inwoners van Kwamalasamutu zijn geselecteerd om aan het onderzoek mee te doen. Ook Dritabiki, Pusugrunu en Djoemoe worden aangedaan.

Preventie

Het onderzoek wordt uitgevoerd door medewerkers van de Medische Faculteit van de Anton de Kom Universiteit, met ondersteuning van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (Paho). In het binnenland krijgen de onderzoekers assistentie van de Medische Zending.

Het ministerie van Volksgezondheid laat het onderzoek uitvoeren om inzicht te krijgen in gezondheidsproblemen en chronische ziekten. Het departement wil de uitkomsten, die eind oktober worden verwacht, gebruiken om een preventiebeleid te ontwikkelen. In totaal moeten zevenduizend mensen onderzocht worden

Eind februari is ‘Langa wan anu…’ begonnen in Paramaribo. Daarna reisden de onderzoekers naar Wanica, Commewijne, Brokopondo, Saramacca, Marowijne, Coronie en Nickerie. Terwijl het onderzoek doorgaat, worden de uitkomsten ingevoerd in de computer. De tussentijdse uitkomsten laten zien dat één op de drie geënquêteerden te dik is en moet afvallen om een chronische ziekte te voorkomen.-.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top