Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Kustwacht geïntroduceerd in Suriname, wetgeving bij parlement

02/09/2013

De wetgeving is nog niet rond, maar de Surinaamse Kustwacht is gistermiddag alvast ceremonieel geïntroduceerd. Volgens Melvin Linscheer, directeur van het Bureau Nationale Veiligheid, is de conceptwet al bij het parlement ingediend.

Hij verwacht dat het wetsontwerp na het reces van de volksvertegenwoordiging wordt behandeld en goedgekeurd. De wet Surinaamse kustwacht regelt de taakstelling, bevoegdheden en beheersstructuur bij deze maritieme rechtshandhavingdienst.

dWTfoto / Jason Leysner - 
Twee boten en een helikopter van de Surinaamse kustwacht zondag tijdens een demonstratie op de Surinamerivier.-.

dWTfoto / Jason Leysner – Twee boten en een helikopter van de Surinaamse kustwacht zondag tijdens een demonstratie op de Surinamerivier.-.

Nog deze week wordt de Kustwachtautoriteit opgezet, die de taken van de Commissie Operationalisering Kustwacht gaat overnemen. Het nieuwe orgaan gaat dan verder met het werven en trainen van personeel. “De komende periode gaan de boten vaker op het water zijn, en het is dan onbehoorlijk als je de kustwacht niet formeel hebt geïntroduceerd bij de samenleving”, verklaart Linscheer de ceremonie van gisteren op het complex van de Maritieme Autoriteit Suriname.

Tegen de Ware Tijd zegt de veiligheidstopman, dat de kustwacht binnen een jaar op volle sterkte zal zijn, compleet met een eigen vliegdienst. Met een sterkte van minstens vijf vaartuigen en enkele vliegtuigen moet deze dienst in staat zijn de rechtshandhaving in Surinames zeegebied adequaat uit te voeren. Intussen zijn al drie vaartuigen en een helikopter aangeschaft.

Noodzakelijk

“Meerdere omstandigheden rechtvaardigen dat Suriname de beschikking heeft over een kustwacht”, zei Linscheer tijdens zijn toespraak. Onder andere illegale bevissing wat een enorme inkomstenderving voor de Staat als gevolg heeft, een uitstervende visserijsector omdat investeringen uitblijven, berovingen op zee, grensoverschrijdende criminaliteit en de internationale verplichting omtrent rechtshandhaving in de territoriale wateren maken het hebben van een kustwacht onontbeerlijk.

Commissievoorzitter Jerry Slijngaard voerde aan, dat al zeker twintig jaar wordt gediscussieerd over het opzetten van een Surinaamse kustwacht. President Desi Bouterse gaf na zijn aantreden de opdracht “om niet meer n a te denken” over de noodzaak van een kustwacht, maar om deze entiteit daadwerkelijk gestalte te geven. De kustwacht krijgt aldus de commissievoorzitter dienstverlenende, toezichthoudende en opsporingstaken.

De kustwacht heeft als uitvalsbasis Paramaribo, maar krijgt ook steunpunten in Nickerie, Boskamp en Albina. Het opzetten van de kustwacht heeft tot nu toe tachtig miljoen Surinaamse dollars gekost. De dienst valt administratief onder het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza). Biza-minister Soewarto Moestadja deelde mee dat voor het begrotingsjaar 2014 voldoende geld is gereserveerd om de operationalisering van de kustwacht verder te financieren.

Vicepresident Robert Ameerali gaf aan datzaken die vanzelfsprekend zijn, maar de afgelopen twintig jaar niet zijn gerealiseerd, door de huidige regering, worden aangepakt. Hij noemde daarbijvolkswoningbouw, het sociale zekerheidstelsel, medische voorzieningen en opvang van kinderen. “De regering Bouterse-Ameerali rekent af met het idee dat alles in Suriname maar blijft bij commissies, rapporten, het instellen van nieuwe commissies en het weer lezen van rapporten. We zetten een punt achter die zaken en proberen zo goed mogelijk te implementeren”, zei de bewindsman.-.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top