Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Kritisch denken centraal bij master fysiotherapie Suriname

10/06/2013

PARAMARIBO – In november moet de eerste masteropleiding fysiotherapie in Suriname van start gaan. De opleiding moet het niveau van de bacheloropleiding voortzetten: meer wetenschappelijk bezig zijn met fysiotherapeutische hulp. “Net als iedere wetenschap is de fysiotherapie voortdurend in beweging”,

legt Yves Vanlandewyck, hoogleraar fysiotherapie aan de Katholieke Universiteit Leuven in België. “We willen dat de fysiotherapeut zijn behandeling voortdurend afstemt op wat in de wetenschappelijke literatuur voorhanden is.”

Fysiotherapie is één van de wetenschapsgebieden waarvoor de Anton de Kom Universiteit samenwerkt met Belgische universiteiten. Vanlandewyck is in Suriname om de huidige bacheloropleiding te evalueren en de masteropleiding op poten te zetten. De hoogleraar geeft een voorbeeld van voortschrijdend wetenschappelijk inzicht: bij brandwonden zijn er nieuwe technieken om stukjes huid te transplanteren en zo de brandwonden te genezen. “Je hebt meer mogelijkheden om sneller effect te bereiken”, zegt Vanlandewyck.

Niveau

Die wetenschappelijke benadering is een breuk met het verleden, geeft de Belg aan. Eén van de aandachtspunten van de Vlaams-Surinaamse samenwerking is de verhoging van het niveau van de docenten. “Nu wordt onderwijs op bachelorniveau verzorgd door docenten met een bachelorsdiploma”, zegt Vanlandewyck. En dáár moet verandering in komen. De nieuwe masteropleiding moet ook de opmaat vormen naar Surinaamse doctoren: er promoveren op dit moment drie Surinamers, die over vier jaar onderwijs kunnen verzorgen op de Adek.

“Als die mensen terugkomen uit Vlaanderen staan ze hier niet met lege handen: ze kunnen hier aan de slag met eigen wetenschappelijk onderzoek”, benadrukt de hoogleraar. Daarvoor is een trainings- en onderzoekscentrum opgezet, en een bewegingslaboratorium. Die laboratoria dienen niet alleen voor onderzoek, maar ook voor onderwijs en dienstverlening. Een kind dat moeilijk loopt kan er bijvoorbeeld terecht. “Als je zo’n kind een aangepaste schoen aanmeet, kun je kijken of dat verbetering brengt.”

Breed inzetbaar

De masteropleiding moet dus wetenschappelijk kritische therapeuten afleveren, maar ook mensen die breed inzetbaar zijn. “We willen niet iemand die heel gespecialiseerd is in bepaalde aandoeningen, maar een fundamentele basis heeft in verschillende vaardigheden”, verklaart Vanlandewyck.

Op dit moment zijn er dertien bachelorstudenten, en de nieuwe master moet plaats bieden aan hoogstens vijftien man. Vanlandewyck verwacht nog niet veel instroom uit het buitenland, maar houdt op lange termijn de deur open voor studenten uit de Caricom. “We hebben de bedoeling er later een Engelstalige opleiding van te maken”, zegt de hoogleraar.

Het onderwijs zal verzorgd worden door Surinaamse doctoraalstudenten en Belgische docenten. Het onderwijs en onderzoek zullen zich richten op Surinaamse noden. Vooral doodsoorzaak nummer 1, hart- en vaatziekten, zal bijzondere aandacht krijgen. Mensen moeten na bijvoorbeeld een hartoperatie hun lichaam weer in conditie krijgen. “Mensen moeten in een beveiligde situatie weer actief worden, onder begeleiding van de arts.” Ook zullen fysiotherapeuten zich inzetten om ziekten te voorkomen, bijvoorbeeld bij overgewicht.

Bron: De Ware Tijd,  Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top