Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Kredietbeoordeler Fitch Ratings: Aruba behoudt vooralsnog kredietwaardering

VRIJDAG, 23 AUGUSTUS 2013

ORANJESTAD — Kredietbeoordeler Fitch Ratings handhaaft de kredietwaardigheid van Aruba op BBB, maar stelt wel het vooruitzicht (outlook) bij van stabiel naar negatief. Het negatieve vooruitzicht komt door de voortdurend tekortschietende economische groei, onevenwichtige begrotingen en stijgende staatsschuld. Bovendien is Aruba’s economie kwetsbaarder geworden omdat Valero de raffinaderij sloot.

Fitch heeft daarnaast de verwachting voor de zogenoemde short-term Issuer Default Rating (IDR) gehandhaafd op F3 en het kredietplafond op A-.

Na de bekendmaking van de kredietbeoordeling gisteren, gaven premier Mike Eman (AVP) en minister van Financiën Mike de Meza (AVP) ook meteen een persconferentie en een eigen draai aan deze beoordeling. Premier Eman houdt het erop dat alleen de sluiting van de raffinaderij de oorzaak is van bijstelling van het vooruitzicht door Fitch. Minister De Meza voegde daar later aan toe, dat ook de economische crisis aandeel heeft gehad. Pas bij het doorvragen wil de premier wat kwijt over het negatieve vooruitzicht. Zijn verhaal richtte zich tot dan toe alleen op het behoud van de BBB-rating. De ‘outlook’ was kennelijk niet zo negatief dat de rating erdoor zou moeten worden aangepast, reageert de premier. De Meza zegt dat volgens het Zwitserse team, dat momenteel bezig is met het voorbereiden van de volgende uitgifte van staatsobligaties, het negatieve vooruitzicht geen gevolgen gaat hebben voor het rentetarief.

Interesse raffinaderij

Premier Eman schroomde niet om meteen aan te geven dat net op dit moment hoge functionarissen van de Venezolaanse PDVSA-maatschappij en Valero op het eiland zijn voor overleg over een mogelijke doorstart van de raffinaderij. Waarbij Valero tegen een gereduceerd tarief ruwe olie afneemt van PDVSA. Volgens De Meza zouden de twee oliemaatschappijen zelfs werken aan een onderling geheimhoudingsakkoord, waarna het uitwisselen van gevoelige data en daaropvolgende onderhandelingen zullen moeten volgen. Zover waren Valero en PDVSA tot op heden nog niet gekomen, stelt de minister positief. Petrotrin, het staatsoliebedrijf van Trinidad & Tobago moet nog met haar rapport komen over een mogelijke overname van de raffinaderij. “Dat rapport moet ergens volgende week klaar zijn”, aldus De Meza.

Twijfel begrotingsbalans

Fitch twijfelt in haar rapport daarnaast aan de haalbaarheid van de plannen van de regering om een begrotingsevenwicht te bereiken in 2016. Toch gaat premier Eman daar gisteren in de reactie op Fitch aan voorbij. Hij stelt dat het doel nog steeds 2016 is. Overigens zei Eman tijdens het vervolgdebat begin van de week, waarin de meerderheid in het parlement steun gaf aan het Witte Donderdag-akkoord met Nederland, dat de begrotingsbalans misschien pas in 2017 bereikt zou worden.

Bron: Amigoe, Aruba

 

Fitch: Outlook van Aruba van stabiel naar negatief

23 augustus 2013

ORANJESTAD — Kredietbeoordeler Fitch Ratings stelt de ‘financial outlook’ voor Aruba bij van stabiel naar negatief. Het eiland behoudt echter wel haar huidige rating van BBB.

Gisteren maakte de kredietbeoordeler haar rating en outlook voor Aruba bekend. Het rapport van Fitch stelt dat de aanpassing van de outlook een weerspiegeling is van een economische groei op Aruba die alsmaar tekortschiet, de onevenwichtige begroting, de groeiende staatsschuld en de toenemende economische kwetsbaarheid na de sluiting van olieraffinaderij Valero.

Haalbaarheid

Fitch twijfelt in haar rapport bovendien aan de haalbaarheid van de plannen van de regering om een budgetevenwicht te bereiken in 2016. De kredietbeoordeler verwacht dat de staatsschuld verder blijft groeien dan 55 procent, indien de regering geen maatregelen neemt om de begroting aan te pakken. Aruba behoudt haar BBB-rating vanwege haar goede staat van dienst als het gaat om afbetalen en stabiele variabelen zoals een hoge per capita inkomen, sterke rechtsstaat, politieke en sociale stabiliteit.

Bron: NTR Caribisch Netwerk

Share this page:
« Back
Back to Top