Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

‘Klachten geldgebrek Surinaamse overheid overdreven’

29/08/2013

PARAMARIBO – Er wordt onnodig ophef gemaakt over de financiële situatie van de overheid. De monetaire autoriteiten hebben alles onder controle. Vooral dienstverleners aan de staat zouden niet mogen klagen. Althans, dat is de mening van minister Adeline Wijnerman van Financiën.

“Iedereen die wat te vorderen heeft bij de overheid heeft in het verleden maanden lang moeten wachten op geld. Nu is twee weken het langst dat er wordt gewacht. Enkele uitzonderlijke gevallen duren langer wanneer er problemen zijn met stukken”, bijt de minister van zich af.

De bewindsvrouw is het ook niet helemaal eens met buitenlandse financiële waakhonden en lokale deskundigen die zeggen dat er met geld wordt gesmeten. Er zou niet zondermeer gehoor gegeven kunnen worden aan hun oproep om staatsuitgaven te matigen. “De vraag is waar moet er gematigd worden”, werpt zij op. “Wij zijn bezig met woningbouw. Ook belangrijke infrastructurele werken zoals ontwatering zijn gaande. Die zaken zijn noodzakelijk en zullen doorgaan.” Wijnerman zegt dat er wel degelijk prioriteiten worden gesteld. Zo kunnen de beloofde fly-overs volgens haar wachten.

Ook de stijging van de dollarkoers zou geen gevolg zijn van slecht beleid. Oneigenlijke oorzaken, zoals paniek door negatieve berichten, spelen een rol volgens de bewindsvrouwe. Mensen met kapitaal proberen ook onnodig te vluchten in valuta. Zij benadrukt dat er voldoende dekking is voor de SRD. Ook heeft de Centrale Bank nog altijd voldoende valuta voor buitenlandse betalingen.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

 

Minister Wijnerman: ‘Ook vorige regering overschreed begroting’

29/08/2013

Paramaribo – Er is geen reden tot paniek over het feit dat de begroting van het ministerie van Defensie deze maand is overschreden. Dit is in het verleden vaker voorgekomen bij loonsverhogingen. “Het is onaanvaardbaar om salarissen niet uit te keren. Anders hadden wij duizenden ambtenaren en militairen op straat aan het demonstreren”, benadrukt minister Adeline Wijnerman van Financiën tegenover de krant.

Door de laatste loonsverhoging van 10 procent voor de ambtenarij, moeten dertien ministeries en directoraten 308 miljoen Surinaamse dollar aan extra middelen hebben om salarissen tot eind van het jaar te dekken. De aanvulling kan alleen met toestemming van het parlement geschieden via een zogeheten suppletoire begroting. De deadline daarvoor verloopt op 15 september.

Hoewel de suppletoire begrotingen ruim anderhalve maand terug bij De Nationale Assemblee zijn ingediend, kon de zaak volgens parlementsvoorzitter Jennifer Simons niet worden goedgekeurd door de drukte van de afgelopen periode. Wijnerman was daardoor genoodzaakt in te grijpen op Defensie, omdat dat ministerie als eerste in de problemen kwam.

De handeling zou volgens oppositionele parlementariërs echter in strijd met de wet zijn. De bewindsvrouw reageert teleurgesteld op de beschuldiging, omdat voorschotten buiten de begroting “vaker in het verleden” zijn verstrekt. Het recentste geval was volgens haar de Fiso-ronde van 2009. Bovendien zou dat geval niet door het parlement goedgekeurd zijn.

Wijnerman spreekt de hoop uit dat het parlement vaart zet achter de suppletoire begroting voor wettelijke dekking. Anders zullen nog meer ministeries in september met noodvoorzieningen geholpen moeten worden om salarissen uit te betalen. “Hoe langer het duurt, hoe meer ministeries in de problemen zullen komen”, legt ze uit. Wijnerman betreurt dat de transparantie die aan de dag is gelegd, door met name de oppositie, wordt misbruikt om onrust te zaaien.-.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top