Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Juli ‘cruciaal’ voor obligaties Centrale Bank van Suriname

03/07/2013

PARAMARIBO – Deze maand wordt ‘cruciaal’ voor het plaatsen van de ongeveer 500 miljoen US dollars aan Surinaamse staatsobligaties. “Voor het einde van het jaar willen we ze uitbrengen”, zegt governor Gillmore Hoefdraad van de Centrale Bank tegende Ware Tijd. Suriname moet het geld opbrengen om aandelen te kunnen kopen in de goudbedrijven Iamgold en Surgold. Tweederde van het geld zal daaraan worden besteed. De rest van het geld wordt geleend aan Staatsolie.

Volgens Hoefdraad gaat Suriname de deadline halen. “We gaan nooit iets doen als we niet denken te leveren”, zegt hij. De internationale goudprijzen worden steeds meer met argusogen gevolgd. Ze hangen nu rond 1.200 US dollar per troy ounce, terwijl Iamgold verwacht dat haar kostprijs per troy ounce in de komende periode kan oplopen tot ongeveer 750 US dollar. Analisten waarschuwen dat steeds voorzichtiger moet worden omgegaan met dit gegeven. Hiermee geconfronteerd reageert Hoefdraad kort: “We houden het in de gaten.”  De obligaties zullen waarschijnlijk een looptijd hebben van tien jaar. Het bedrag van vijfhonderd miljoen is zo’n 11 procent van het bruto nationaal product. “Suriname kan dit doen zonder de duurzaamheid van de overheidsfinanciën in gevaar te brengen, citeert nieuwssiteLatin Finance Cesar Arias van het ratingsbureau Fitch. Het zou de eerste keer zijn dat Suriname obligaties op de markt brengt.

Beleidsbeslissing

Hoefdraad zegt ook dat de opbrengst van de verkoop van een deel van de goudvoorraad, eerder dit jaar, in Amerikaanse dollars wordt aangehouden. Gevraagd waarom de opbrengst niet is belegd in bijvoorbeeld buitenlandse staatsobligaties, zegt Hoefdraad: “Dat is een beleidsbeslissing.” Eerder zei de Nederlandse hoogleraar monetaire economie Caspar de Vries in deze krant dat centrale banken vaak juist obligaties in Amerikaanse dollar aanhouden, om als het nodig is de nationale munt met aankopen te steunen. Volgens Hoefdraad was al bij zijn aantreden het besluit genomen om het aandeel baar goud in de internationale reserve terug te dringen. “We zijn goed uit de verkoop gekomen”, aldus de bankpresident. Hij wilde niet zeggen of de daling van de goudprijs aanleiding is om nog meer goud te verkopen. “Verdere verkoop van goud gebeurt in consultatie met de regering.”.-.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top