Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Internationale erkenning voor ontwerper nieuw Curacaos ziekenhuis

ZATERDAG, 27 JULI 2013

WILLEMSTAD — Het Nederlandse architectenbureau EGM architecten heeft onlangs tijdens het 9e Design & Health World Congress de ‘Design & Health International Academy Award 2013’ in de wacht gesleept. Dit is hetzelfde bureau dat kort geleden samen met bouwondernemer Ballast Nedam en de lokale vestiging van OeverZaaijer Lyongo het eindontwerp maakte voor een nieuw Curaçaos ziekenhuis.

Het architectenbureau kreeg de prijs voor het kinderziekenhuis Tony Molleapaza Rojas in de Peruaanse stad Arequipa. Het ontwerp is uitgeroepen tot het beste ziekenhuisontwerp ter wereld in de categorie tot 40.000 m2. Als sponsoring had EGM architecten besloten voor de stichting PAZ-Holandesa het kinderziekenhuis te ontwerpen waar kinderen met aangeboren afwijkingen gratis medische hulp en nazorg krijgen om hen uit hun isolement te halen. Het hospitaal telt veertig bedden, operatiekamers, een polikliniek, een röntgenafdeling, een revalidatieafdeling, een laboratorium, een apotheek, een keuken, een restaurant, een familiehuis en een gastenverblijf. De bouw en inrichting van het ziekenhuis zijn tot stand gekomen door schenkingen van Nederlandse particulieren, fondsen, bedrijven en door ondersteuning van een aantal lokale instellingen. De International Academy for Design and Health is opgericht in 1997 door wetenschappers van het Karolinska Instituut in Stockholm, een non-profit organisatie gewijd aan de stimulering en toepassing van onderzoek naar de interactie tussen ontwerp, gezondheid, wetenschap en cultuur.

(U)sona had in de tweede helft van 2012 via een internationale Design Build & Maintain (DB&M) aanbesteding Ballast Nedam uitverkoren voor de bouw van een nieuw algemeen ziekenhuis voor Curaçao. Ballast Nedam nam voor het ontwerp EGM architecten in de arm dat aansluiting zocht bij het lokale architectenbureau OeverZaaijer Lyongo. Volgens contractafspraak hebben zij het eindontwerp als uitvloeisel van de internationale aanbesteding in het voorjaar voltooid en vorige maand ingediend bij de opdrachtgever, te weten de regering van Curaçao. Momenteel verkiest de regering de plannen van het St. Elisabeth Hospitaal (Sehos) boven die van Ballast Nedam. Een commissie onderzoekt nu de haalbaarheid van het Sehos-project.

Bron: Amigoe, Curacao

Share this page:
« Back
Back to Top