Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Inspectie Volksgezondheid hard nodig tegen illegale gezondheidspraktijken op Aruba

DONDERDAG, 18 JULI 2013

ORANJESTAD — Om bijvoorbeeld adequaat te kunnen optreden tegen illegale gezondheidspraktijken, zoals cosmetische ingrepen door artsen zonder licentie, is het hard nodig dat Aruba een onafhankelijke Inspectie Volksgezondheid krijgt. Dat blijkt vandaag weer nadat Amigoe naar aanleiding van een recent overlijden van een jonge moeder in Miami door een illegale cosmetica-ingreep, hierover vragen stelde.

Het overlijden van de 28-jarige moeder van twee, Suyima Torres uit Miami, tien uur na het inspuiten van achterwerkimplantaten, trekt hier ook de aandacht. Ze zou in plastisch chirurgiecentrum ‘Cuerpos Health and Aesthetics’ zijn behandeld door een Venezolaanse arts zonder licentie die inmiddels de VS is ontvlucht. Het incident lijkt sterk op wat er met de Arubaanse Taheely Pietersz (21) in december 2011 gebeurde. Zij kreeg door een neparts hier op Aruba gel ingespoten in haar billen en overleed daarna in het ziekenhuis aan complicaties. Die arts, ook uit Venezuela, werd echter gepakt en kreeg vorige maand vier jaar celstraf opgelegd wegens onder meer mishandeling met de dood tot gevolg.

De wetgeving ‘Kwaliteit in de Gezondheidszorg’ voor oprichting van een onafhankelijke inspectiedienst, is nog altijd in de maak. Ondertussen zijn Directie Volksgezondheid en het Openbaar Ministerie (OM) al wel in overleg om te kijken welke maatregelen genomen kunnen worden om illegale praktijken zoals bij Pietersz aan te pakken. Concrete plannen voor beleid of een informatiecampagne om mensen alvast te waarschuwen zijn er echter niet. Dat zegt Sharline Koolman van het managementteam van Directie Volksgezondheid.

Bescherming nodig

Tijdens de behandeling van de rechtszaak tegen de Venezolaanse neparts had het OM kritiek op politie, douane en Directie Volksgezondheid. Volgens het OM moesten deze partijen hebben geweten van de illegale praktijken. In het geval van Pietersz deed de Venezolaan zich voor als arts. Het OM pleitte dan ook voor overheidsbeleid om burgers tegen zulke praktijken te beschermen. Naar aanleiding hiervan is Directie Volksgezondheid in overleg gegaan met het OM, zegt Koolman. “Het heeft onze aandacht.” Op de vraag of deze gesprekken al hebben geleid tot aangepast beleid of plannen voor een voorlichtingscampagne, antwoordt ze ontkennend. Dat zou volgens Koolman niet zoveel zin hebben nu wetgeving om dit soort praktijken goed aan te kunnen pakken, nog niet aangenomen is. “Het is beter nu eerst deze trajecten te doorlopen en zodra de wet klaar is aan procedures te gaan werken.” Koolman doelt op het opzetten van een onafhankelijke Inspectie Volksgezondheid en de wetgeving ‘Kwaliteit in de Gezondheidszorg’. Wanneer deze wet klaar zal zijn, dat weet ze echter niet. Ze hoopt zo snel mogelijk. “Maar dat is afhankelijk van een hoop factoren.”

Wet vertraagd

In november 2011 schreef Amigoe dat wetgeving voor een aparte Inspectie Volksgezondheid ‘zo goed als klaar’ is. Dat liet Wilmer Salazar, lid van het managementteam van Directie Volksgezondheid destijds weten. Het is de bedoeling dat de Inspectie van de Gezondheidszorg gaat bestaan uit een inspecteur, een jurist en ondersteunend personeel. Momenteel voert Directie Volksgezondheid de taken van de Inspectie uit. Er moet echter een duidelijke scheiding komen. Niet alleen om de indruk weg te nemen dat artsen en specialisten die verkeerd hebben gehandeld, worden beschermd, maar ook om de klachtenprocedure sneller te laten verlopen. Waarom de wetgeving voor een aparte inspectiedienst zo vertraagd is, is niet duidelijk.

AZV

Zorgverzekeraar AZV houdt zich afzijdig en laat desgevraagd weten dat zij eigenlijk niet betrokken is, omdat het om illegale cosmetische ingrepen gaat en die zijn natuurlijk niet gedekt. Wel geeft de zorgverzekeraar toe dat eventuele complicaties van zulke ingrepen voor rekening van AZV komen. Maar omdat dit niet zo vaak voorkomt, heeft het op dit moment geen prioriteit. Het is ook een langdurig proces om in zulke gevallen de schuldvraag beantwoord te krijgen en te kijken of kosten verhaald kunnen worden. Dat gebeurt bijvoorbeeld wel in het geval van auto-ongelukken. Letselschade wordt dan waar mogelijk verhaald op verzekeraars, zo laat het AZV weten. De zorgverzekeraar zegt wel de ontwikkelingen te volgen en gevallen van complicaties na cosmetische ingrepen ‘in de gaten’ te houden.

Gezondheidsrisico’s

Het inspuiten van ‘vrije siliconen’ of andersoortige gel om borsten, billen of andere lichaamsleden te verfraaien is op Aruba en in veel andere landen verboden. Dat komt omdat er veel gezondheidsrisico’s aan kleven zoals ontstekingen, roodheid, zwellingen, pijn en harde plekken, maar ook ernstigere complicaties die de dood tot gevolg kunnen hebben. Het enige wat op die manier ingespoten mag worden, is eigen vet dat afkomstig is van andere delen van het eigen lichaam. Maar ook dit moet door een erkende arts in een steriele omgeving gebeuren. Het inbrengen van implantaten is wel toegestaan. Maar ook alleen door erkende plastische chirurgen waarbij de patiënt geopereerd wordt om de implantaten in te brengen.

Bron: Amigoe,  Aruba

Share this page:
« Back
Back to Top