Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Inspectie Curaçao: Mourillon is geen Huurman

MAANDAG, 10 JUNI 2013

WILLEMSTAD — De nieuwe inspecteur Gezondheidszorg, Michael Mourillon, heeft deze week de samenwerkingsovereenkomst met het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur getekend. Dat gebeurde voor de ogen van de pers in Fort Amsterdam. Mourillon zal, anders dan zijn voorganger Jan Huurman, niet bewust de media opzoeken.

Zelf wilde de nieuwe inspecteur Gezondheidszorg tijdens de persconferentie van afgelopen donderdag ook niet met Huurman vergeleken worden. Op geheel eigen wijze zal hij de komende zes maanden deze functie gaan vervullen. Deze invulling zal hij naar eer en geweten doen, zoals hij sinds zijn afstuderen als arts altijd heeft gedaan, aldus Mourillon gisteren.

De aanpak van Huurman is niet in goede aarde gevallen bij zijn meerderen. Zo waren er binnen de inspectie problemen met het aansturen van Huurman. Minister Whiteman typeerde hem zelfs als sensatiebelust. Volgens Whiteman behoort de inspectie op een zo verantwoord mogelijke manier om te gaan met de informatie die zij vergaart. Met de bevindingen naar buiten treden is soms noodzakelijk, maar niet altijd. Soms richt de informatie meer schade aan dan dat het iets goeds teweegbrengt. Zeker bij bepaalde groepen die niet weten hoe ze de informatie moeten interpreteren, aldus de minister. Bovendien heeft het Medisch Tuchtcollege het laatste woord. “De inspectie doet geen eindoordeel. Je bent geen rechter, maar voert de wet uit”, aldus Whiteman.

Een van de dossiers die Huurman heeft achtergelaten is dat van het bariatrisch programma van het St. Elisabeth Hospitaal (Sehos). Het ziekenhuis mag voorlopig (zes maanden) geen maagverkleinende operaties uitvoeren. Naast de audit die het Sehos naar het programma laat doen, zal ook de inspectie zelf een onderzoek naar deze operaties moeten gaan doen. Zo zijn er enkele patiënten overleden na een dergelijke operatie. Het contract van Huurman liep af voordat hij zich in dit dossier kon vastbijten. Mourillon zal dit moeten oppakken, zei inspecteur-generaal van de Inspectie voor de Volksgezondheid Joe Alcalá tijdens de persconferentie.

Huurman heeft tijdens zijn periode het meeste van het achterstallige werk ingehaald. Hierdoor is er ruimte ontstaan om nieuw werk aan te pakken. De Inspectie voor de Volksgezondheid hoopt binnenkort op volle sterkte te komen. Zo wordt er gezocht naar een tweede en derde inspecteur Gezondheidszorg.

Bron: Amigoe Curaçao

Share this page:
« Back
Back to Top