Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Ingrijpen Centrale Bank op valuta nu al merkbaar in Suriname

05/10/2013

PARAMARIBO – De enkele weken oude knijpactie van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) op de commerciële financiële instellingen werpt nu vruchten af. De valutakoersen stijgen niet meer. “Ik heb begrepen dat er zelfs sprake is van een lichte daling”, zegt Siegmund Proeve, directeur van De Surinaamsche Bank.

CBvS heeft medio vorige maand de kasreserves van alle zakelijke bankiers verhoogd. Dit geldt voor zowel de SRD als de US dollar en euro. Tegenwoordig moeten zij dertig procent (voorheen 25 procent) van hun SRD-vermogen opslaan bij de moederbank. En de helft van hun kapitaal in US dollars en euro’s (voorheen 45 procent) moet er worden gedeponeerd.

Proeve vindt het ingrijpen van de moederbank een positieve zaak. “Vanuit een monetaire bril zijn de maatregelen begrijpelijk. Er zijn onevenwichtigheden ontstaan en CBvS heeft de plicht om in te grijpen”, zegt de manager van ‘s lands grootste en oudste commerciële bank. “Maar ook wij als bankiers hebben de sociaal-maatschappelijke verplichting te helpen zorgen voor stabiliteit”, voegt hij eraan toe.

Doordat de onevenwichtigheden helder zijn uitgestippeld door CBvS wordt er meegewerkt door de particuliere instellingen aan de verscherpte regels. Het duurt nog even voordat de bevolking er wat van zal merken, verwacht de DSB-topper.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top