Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Informatie over borstkanker toegankelijker in Suriname

13/08/2013

Paramaribo – Om de bewustwording over borstkanker te stimuleren, heeft de regering SRD 40.000 gegeven aan de Stichting Pink Ribbon Suriname. Dit is voor het eerst gebeurd sinds de oprichting van deze stichting. “Het is een hele grote stap voor ons”, klinkt voorzitter Jennifer Bromet enthousiast. “Vrouwen moeten zich tijdig laten informeren”, noemt de voorzitter als één van de hoofddoelen van deze stichting. Zodra borstkanker in een vroeg stadium is ontdekt, kan veel ellende worden bespaard. Bromet vindt het jammer dat er nog steeds veel jonge vrouwen van gemiddeld dertig jaar doodgaan aan borstkanker die wel te genezen is.

Beschikbaarheid

Alle ziekenhuizen, RGD-poli’s en Stichting Lobi zullen worden voorzien van uitgebreide informatieboekjes. Bromet benadrukt dat alle informatie geformuleerd is door deskundigen van de medische sector. De brochures zijn volgens de voorzitter niet alleen voor patiënten, “maar ook voor hun families van wie ze de ondersteuning nodig zullen hebben”. Ze hoopt dat er op dit vlak ook gauw verandering komt. Tijdens lotgenotenbijeenkomsten ervaart de stichting dat vrouwen er alleen voor staan en niet genoeg worden ondersteund door bijvoorbeeld hun partners. “Misschien durven de mannen hun vrouwen niet openlijk te ondersteunen, maar doen ze dat thuis wel”, zegt Bromet enigszins optimistisch.

Activiteiten
Sinds haar bestaan vorig jaar maart, heeft de stichting alle activiteiten bekostigd door voor middelen aan te kloppen bij donoren. In januari is een projectdossier ingediend bij het ministerie en is vorige week een reactie ontvangen.In de toekomst wil de stichting informatiebrochures uitgeven in andere talen. Voor initiatiefnemer Karin Refos betekent de ondersteuning ook veel: “Drie jaar geleden was het wel anders en moest je overal op zoek naar informatie. Je hebt dit nodig om erdoor te komen en dat geldt ook voor de familie.”.-.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top