Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Inflatie op Bonaire en Saba gestegen

11 OKTOBER 2013

Kralendijk – De inflatie op Bonaire en Saba is in het derde kwartaal van 2013 licht gestegen. Dat maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend.

Op Bonaire steeg de inflatie met 0,3 procent ten opzichte van het vorige kwartaal. Deze kwam daarmee uit op 1,8 procent. De stijging was vooral het gevolg van gestegen prijzen voor recreatie en cultuur. Ook huishoudelijke apparatuur had een opwaarts effect op de inflatie.  De prijzen van vervoer had- den een drukkend effect op de inflatie.

Op Saba is de inflatie voor het eerst sinds het vierde kwartaal van 2011 gestegen. De inflatie kwam in het derde kwartaal uit op 1,4 procent. Dit is een stijging van 0,4 procentpunt ten opzichte van het tweede kwartaal. De gestegen prijzen voor voedingsmiddelen droegen bij aan de inflatiestijging, evenals de prijzen voor elektriciteit.

De inflatie op Sint Eustatius daalde licht naar 1,7 procent. Dat betekent niet dat er sprake is geweest van algemene prijsdalingen, maar dat de prijzen jaar-op- jaar minder hard zijn gestegen. In het tweede kwartaal was de inflatie nog 1,8 procent. Voedingsmiddelen en huishoudelijke apparatuur en meubilair werden goedkoper. Ook de prij- zen van horeca drukten de inflatie. Daartegenover stond dat de prijzen van elektriciteit een fors inflatieverhogend effect hadden, evenals op Saba. Deze daalden in het derde kwartaal weliswaar, maar een stuk minder fors dan een jaar eerder. De cijfers over het derde kwartaal van 2013 zijn voorlopig en worden definitief vastgesteld bij de publicatie over het vierde kwartaal van 2013.

Bron: Antilliaans Dagblad, Curacao

Share this page:
« Back
Back to Top